Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 10    

A password will be emailed to you.

mirai01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mirai: Lány a jövőből

2018.12.27. (Mirai no Mirai) A négyéves Kun azóta haragszik a világra, amióta kishúga születésével felfordult az élete. Ám egy reggel titkos, mesebeli világot talál a kertjükben, ahol találkozik azzal a kislánnyal, aki majd az anyukája lesz és azzal a férfival, aki majd a dédnagypapája lesz. A varázslatos kalandokban útitársául szegődik egy nagylány. Egy nagylány, akit pont úgy hívnak mint az utált kistestvért. Mamoru Hosoda, az itthon is kultikussá vált A fiú és a szörnyeteg rendezője hűséges közönségéhez egy újabb megható és izgalmas animével tért vissza. A valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből izgalmas mese, egyszerre játékos kaland és felnövéstörténet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb animációs film)

KRITIKA

Nicsak, ki beszél — arcod, amikor a most született kishúgod meglátogat a jövőből.

Villányi Dániel

mirai01Talán kedves olvasóink közül néhányan emlékeznek a Sírhant Művek című zseniális és korszakos HBO-széria befejezésére, amit ott szoktak emlegetni minden idők legjobb sorozatfináléi között. A családról és halálról (is) szóló sorozat legvégén ugyanis egy érzelmes montázsban azt mutatják meg nekünk, hogy a korábban hétről hétre látott, alaposan megismert-megszerett család tagjaival mi lesz a történet befejezése után: hogyan élnek tovább, és hogyan jutnak el végül mind a saját halálukig. A Mirai – Lány a jövőből olyan, mintha ugyanezt az időben elvesző, a generációk közti kapcsolódásokat megtapasztaló élményt akarná megmutatni — lényegében megfogni a család, mint olyan időbeli kiterjedését. Ez csak így leírva ennyire filozofikusan nehézkes, ám a filmet rendező Mamoru Hosoda (A fiú és a szörnyeteg, Farkasgyermek) épp azért nagyszerű alkotó, mert le tudja mindezt fordítani eseményekre és képekre, ráadásul olyanokra, amiket egy egészen pici fiú szemén keresztül látunk.
A történet főszereplője ugyanis a 4 éves Kun, akinek azt az új helyzetet kell feldolgoznia, hogy immár nem ő az egyedüli gyerek otthon: a film kezdetén a szülei hazahozzák a kórházból az újszülött kishúgát, mirai02Mirait. Ez persze számos hétköznapi konfliktust eredményez, és ezeket a film hitelesen (talán kissé túl részletesen) be is mutatja, de nem egy animébe öntött oktatófilmet látunk a kistestvérek közti viszony nevelési nehézségeiről. Egy ponton ugyanis megtörténik a csoda, a cselekményben és a film lírai megemelkedésében is. A kis Kunt a házuk varázslatos kertjében elkezdik meglátogatni mindenféle lények, majd a velük való kapcsolatteremtés révén utazások kezdődnek: vagy a rég meghalt és jövőbeli családtagjai látogatnak el hozzá, vagy Kun kerül át az ő életükbe. Eközben pedig zajlik a hétköznapi élet is tovább, és a varázslatos élmények révén megtapasztaltakra szükség is lesz a hétköznapokban — de hát nem valahogy így van ez a valóságban is?
A végére a film nem csak kísérletet tesz a fent említett bravúrra, de sikerrel teljesíti is. Összeér múlt, jelen, jövő, és már nem is csodaként tekintünk erre, hanem életként. A Mirai – Lány a jövőből így eléri, hogy másképp tekintsünk a minket körülvevő dolgokra, vagy akár saját magunkra is, ez pedig nagy bravúr. És noha gyerek a főszereplője, és gyerekszemszögből nézi a világot, de a legkevésbé sem gyerekfilm. Viszont gyerekes szülőknek kötelező darab!

voxmeter080

98 perc, japán

Reviewed by Echte on 26 December 2018

Szólj hozzá!