Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 7    

A password will be emailed to you.

us01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Mi

2019.03.21. (Us) Egy középosztálybeli házaspár (Winston Duke és az Oscar-díjas Lupita Nyong’o), akik gyermekeikkel tengerparti nyaralójukba mennek pihenni, ám kisvártatva „sokkoló látogatók” toppannak be, és elszabadul a pokol. Az erőteljes és átütő ötleteiről ismert, Oscar-díjas filmes, Jordan Peele, a Tűnj el! című kasszasiker alkotója egy újabb eredeti és provokatív thrillerrel lepi meg a közönséget. A saját, Monkeypaw Productions cége égisze alatt készült filmjének további producerei Sean McKittrick Jason Blum és Ian Cooper. A filmet Peele írta és rendezte.

KRITIKA

Nyulak, ollók, sofőrkesztyűk. A Tűnj el! nem volt véletlen, s Jordan Peele stílusa, elhivatottsága, intelligenciája úgy kell Hollywoodnak, mint a saját maga másolatával harcoló családanya kezébe a piszkavas. Lupita Nyong’o pedig most dolgozott meg igazán azért az Oscar-díjért.

Kovács Gellért

us01Vágjunk rögtön a közepébe: Peele készített egy kívül-belül érdekfeszítő, szellemes (a Tűnj el!-hez képest kevésbé szatirikus, sokkal inkább szomorú hangvételű), allegorikus, ijesztő, de közben nagyon is érzékeny és empatikus filmet a Trump-szavazókról. Pontosabban arról, hogy Amerika szerinte miképpen juthatott oda, ahol most tart éppen. S ezt úgy tette meg, ahogy csak azok a rendezők lehetnek képesek, akik nemcsak a thriller és a horror alapvető fogásaiban, de abban is ügyesek, hogyan kell zavarba hozni a nézőket csupán azzal, ahogy felnőttnek kezeli őket. A Mi ugyanis nemcsak úgy csinál, mintha a gondolat legalább olyan fontos lenne neki, mint a műfaji zsonglőrködés, hanem kérlelhetetlenül ki is tart álláspontja mellett. Ha vele tartunk, ha nem, makacssága határtalan, s ettől lesz igazán letaglózó ez a két óra.
Na de hogyan válik egy remekül fényképezett, misztikus home invasion horrorból politikai értekezés? Ha azt akarjuk, persze sehogy – a Mi ugyanis bőven van olyan szabálykövető film, hogy az alapötletet, miszerint egy középosztálybeli család nyaralójának kocsifelhajtóján megjelenik egy piros overálba bújt, igencsak elmebeteg tekintetű másik família, akik pont úgy néznek ki, mint ők, a tényleges mondanivaló kicsomagolása nélkül is élvezetesen vezeti végig, s a dupla szerepben brillírozó színészeknek köszönhetően is megbicsaklás nélkül működteti. Ha csak arra figyelünk, hogy Peele mennyire csodásan építi fel a suspense-eket, Lupita Nyong’o milyen zseniális, Winston Duke mennyire vicces, a gyerekek, Shahadi Wright Joseph és Evan Alex milyen önfeledtek, s mindeközben eszünkbe sem jut, hogy mennyire bonyolult lehetett rögzíteni a közelharcokat (hisz a szereplők a legtöbbször önmagukkal verekszenek), Michael Abels zenéje mekkora hatékonysággal állítja fel a szőrt a hátunkon, már ott vagyunk, ahol us02általában lenni szeretnénk, amikor egy első rangú horrorfilmet várva leülünk a vászon elé.
De ha csak erre figyelünk, ha nincs kedvünk a zsánerbravúr mögé látni, ha nem engedjük meg a Minek, hogy szimbólumaival, metaforáival, popkulturális utalásaival kibillentsen minket onnan, ahol általában csak félni kell egy horroron, megfosztjuk magunkat Peelé igazi mutatványától, s ezáltal igaz értékeitől is: attól, ahogy a szerzőiséget, mi több, személyes társadalompolitikai véleményét vegyíti a kommersz legmagasabb szintű művelésével. Attól, ahogy kifejti, mit is gondol kitaszított, lenézett szegényektől és érzéketlen, sznob, kényelmes jómódúakról – úgy eleve, az Egyesült Államok utóbbi harminc-negyven évéről.
De ha belemegyünk a játékba, amelynek legfontosabb szabálya, hogy ne érjen véget a film, amikor feltápászkodunk a mozifotelből, hanem hagyjuk, hogy dolgozzon csak tovább, vagyis töprengjünk rajta sokat, a Mi eléri célját, s jó sokáig velünk marad. Egészen addig, amíg nem nézzük meg még egyszer. Hogy aztán még egyértelműbbé váljék, mennyire fontos, részletgazdag, lenyűgöző alkotás.

voxmeter090

116 perc, amerikai

Mi, 4.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 20 March 2019

Szólj hozzá!