Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 12    

A password will be emailed to you.

wildemaus01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mérgezett egér

2017.06.29. (Wilde Maus) A zenekritikus Georg elveszíti állását a patinás bécsi napilapnál. Felesége, a nálánal jóval fiatalabb Johanna pont nemrég jelentette be, hogy gyereket szeretne, ezért Georg nem meri neki elmondani, mi történt. Ehelyett bosszúhadjáratra indul egykori főnöke ellen, és egykori, évtizedek után újra felbukkanó iskolatársával belekezd egy lerobbant hullámvasút felújításába.

KRITIKA

Igen, az osztrákoknak is van humora, amire Josef Hader léte az egyik bizonyíték.

Tóth Csaba

wildemaus01Filmkritikusként elég könnyű szimpatizálnom egy napilap kirúgott zenekritikusával, aki a fejébe veszi, hogy ha törik, ha szakad, ő bizony bosszút áll a főnökén, amiért ezt tette vele. Azt azért hozzátenném, hogy Georg nem egy szimpatikus figura: ha elitista, magáról túl sokat képzelő, arrogáns seggfejnek hívnám, akkor sem állnék nagyon távol az igazságtól. De legalább tényleg nagyon ért ahhoz, amit csinál.
A főszereplő/író/rendező Josef Hader filmje nagyon erősen indít. Georg sértődöttsége és kicsinyes bosszúhadjárata elég szánalmas és nevetséges ahhoz, hogy a Mérgezett egér az első félórában tökéletesen működjön fekete komédiaként. Főhősünk annyira gyáva és kisstílű alak, hogy még a saját feleségének sem képes elmondani, kirúgták, ezért inkább minden nap eljár otthonról, csakhogy azt higgye az asszony, még mindig dolgozik. Eddig rendben is van a film, csakhogy Hader beleesik az első filmes rendezők tipikus csapdájába: túl sokat akar markolni. A bosszúhadjárat és a házassági problémák kivesézése mellé még beesik egy szál egy régi iskolatárssal, akivel közösen indítanak a parkban egy ringlispílt, és az ezzel érkező újabb konfliktusokat már nem bírja el a Mérgezett egér szövete, ami minden szimpátiám ellenére a végére atomjaira hullik.

voxmeter070

103 perc, osztrák-német

Reviewed by Echte on 28 June 2017

Szólj hozzá!