Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 7    

A password will be emailed to you.

meninblack01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

2019.06.13. (Men in Black International) K ügynök és J ügynök nyugdíjba ment. Vagy más okokból nem dolgoznak már az ügynökségnél – erre sajnos senki sem emlékszik. Szerencsére mindig van utánpótlás: H ügynök (Chris Hesmworth) és M ügynök (Tessa Thompson) szintén arra vállalkoztak, hogy felkutassák a Földre áltestben beszivárgó, és talán ártó szándékkal itt ragadó űrből jött idegeneket. Akit pedig felkutatnak, azt leleplezik: nincs olyan csáp, csőr, szarv, olló vagy egyéb végtag, nincs olyan zselés, kitinpáncélos, tömör vagy légnemű test, amely elrettenheti őket a munkájuktól, és különleges eszközeik bevetésétől… Az immár legendás Sötét zsaruk-filmek korábbi részei több mint 1,5 milliárd dollár bevételt hoztak. A megfiatalodó új rész a régi alkotók, Barry Sonnenfeld és Steven Spielberg producersége mellett születik újjá.

KRITIKA

Mit várhatunk egy olyan franchise negyedik részétől, aminek csak az első része volt igazán jó?

Tóth Csaba

meninblack01Az 1998-as Men in Black – Sötét zsaruk ügyesen keverte a buddy cop movie receptet egy űrlényes sci-fi/szatírával, és ezzel az akkori nyár egyik legfrissebb blockbusterévé avanzsált. A veterán Tommy Lee Jones és a friss hús Will Smith jól passzoltak egymáshoz, és az ellentétek vonzzák egymást alapon nagyszerűen működött köztük a komikusi adok-kapok. A film világa teli volt jó ötletekkel és gegekkel, viszont az egész koncepció leginkább elsőre működött jól, amikor még a meglepetés erejével hatott. Akkor még meglepődtünk, hogy a köztünk élő idegenek milyen radikális módokon bujkálnak, ahogy az is legendás poén volt, amikor különféle hírességekről derült ki, hogy valójában nem emberek. Egy stáblistával együtt 98 perces, kompakt kis mozi volt, amiben egypercnyi felesleg nem akadt. Azonban amint kivették a receptből a meglepifaktort, a dolog már messze nem működött olyan flottul. Azt nem mondanám, hogy a második és harmadik rész rossz lett volna, de a frissesség hiánya a fogyasztható középszerbe taszította a franchise-t, bár az új rebootot/negyedik részt nézve még egy középszerű mozi is csábító gondolatnak tűnik. Jellemző, hogy az új film még az eddigi leghosszabb résznél is terjengősebb tíz perccel, és sajnos érződik rajta a rendezőváltás. Barry Sonnenfeld szatirikus humora teljesen elvész F. Gary Gray változatában, aki mindig a legkézenfekvőbb poénokat puffogtatja, de a mosolyra fakasztás eredménye nélkül. Gray azt leszámítva, meninblack02hogy nemzetközivé tette az MIB-es kalandokat, semmi újat nem ad hozzá a franchise-hoz, ami a kezében egy megfáradt folytatássá válik. És még azt sem tudja megmenteni, hogy Chris Hemsworth és Tessa Thompson párosa kétségtelenül szimpatikus. Thompson különösen jó, és az elején még egy izgalmas háttértörténetet is kap, de érződik, hogy Taika Waititi mennyivel jobban használta a két színészt a Thor – Ragnarökben.
Úgy tűnik, hogy Rick Baker már mindent ellőtt, amit vicces kinézetű alien témában el lehet, mert a negyedik rész idegenjei már egyáltalán nem meghökkentők, és mindig meg kell állapítanom, hogy a maszkmesterek által készítettek általában jóval izgalmasabbak, mint azok, amiket csak CGI segítségével keltettek életre. Az talán nem titok, hogy a sztori arról szól, hogy tégla épült be az MIB londoni főhadiszállásába, a két főhős dolga és a film cselekménye pedig az lenne, hogy kiderítsék, ki a hunyó. Ezzel a recepttel az egyetlen gond, hogy mivel a főhőseinken kívül két ott dolgozó karaktert ismerünk meg összesen, és az egyiket szándékosan gyanúsnak mutatják, nem kell nagy agymutatvány annak kitalálásához, hogy ki itt a szarkeverő. Nem kertelek: bugyuta, unalmas, humortalan és fantáziátlan blockbuster lett a negyedik MIB-mozi, és azt hiszem, mind jobban járnánk, ha ezt a franchise-t végleg elengednék.

voxmeter040

A Men in Black – Sötét zsaruk a Föld körül a Magyar Filmadatbázisban!

114 perc, brit-amerikai

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 12 June 2019

Szólj hozzá!