Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 5    

A password will be emailed to you.

brimstone01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Megtorlás

2017.11.16. (Brimstone) “Óvakodjatok a hamis prófétáktól” – hirdeti a vadnyugati kisvárosba érkezett új tiszteletes (Guy Pearce). A karizmatikus férfi gyorsan megnyeri magának a közösség tagjait, de egy szempár rettegéssel telik meg a látványától: Johanna (Dakota Fanning) az egyetlen, aki tudja, hogy éppen a prédikátor az a báránybőrbe bújt ragadozó farkas, amelytől a férfi a szónoklatában óva int. A fiatal nő már többször próbált szakítani sötét és erőszakkal teli múltjával, de a tiszteletes személyében az újra utolérte őt. Johannának most döntenie kell, hogy tovább fut, vagy szembenéz a férfival és a pokollal, amelytől eddig menekülni próbált.

KRITIKA

Holland telepesek körében játszódó (domestic) noir-western a XIX. századi Amerikából négy felvonásban, két és fél órában elbeszélve – sok vérrel és még több belsőséggel.

Hungler Tímea

brimstone01Anton Chigurh újjászületett. A műfaj (noir-western) maradt, a karakter természetesen nem: most egy név nélküli prédikátor (Guy Pearce) bőrébe bújt, aki legalább akkora pszichopata, mint a Nem vénnek való vidék pokoli terminátora, és hozzá hasonlóan tántoríthatatlan: ha célra tart, nincs az az ember/isten/nő/gyerek, aki kitérhetne az útjából. A holland-francia-német-belga-svéd-angol mozi igazi modern western, méghozzá abból a „mocskos” fajtából, amit igazán a Deadwood megjelenése óta ismerhetünk: erőszakos, naturális, karcos és erősen szexualizált világot ábrázol, amit a túlélésért fojtatott harc határoz meg. A Megtorlás ezt a harcot négy fejezetben meséli el, méghozzá nem kronologikus sorrendben: a jelenből (Revelation – Kinyilatkoztatás) haladunk a múlt felé (Exodus, Genesis), hogy aztán újra visszatérjünk a jelenbe (Retribution – Megtorlás).
A „csavar” abban van, hogy ez a négy fejezet miként és miért is kapcsolódik össze, és mi köze egymáshoz a prédikátornak, valamint az első részben megismert néma lánynak, Liznek (Dakota Fanning). Utóbbi a helyi holland közösség megbecsült bábájaként tevékenykedik, miközben puritán, de kiegyensúlyozott életet él megözvegyült férje második feleségeként, közös kislányuk, Joanna (Emilia Jones) és férje félárván maradt kisfia anyjaként. Az új, karizmatikus és démonikus lelkész felbukkanásával azonban egy csapásra minden megváltozik: a férfi a közösséget hamar Liz ellen hangolja.
brimstone02A négy fejezet generációkon átívelő, összefonódó női sorsokat mutat be, amelyek közös történetében Liz, vagyis Dakota Fanning, pontosabban az ő szabad szelleme hozza el a változást (megváltást) – épp ezért a Megtorlás a fokozatosan öntudatra ébredő, önállóvá váló női nem története is, amely a prédikátor karakterében a lehető legszélsőségesebb formában ábrázolt férfidominancia ellen lázad. A film vérben, mocsokban, emberi agyvelő-darabokban, gyilkosságokban, csonkításokban, erőszakban, testi/lelki terrorban fogant, és mintha a rendezőt jobban is izgatnák a gore stíluselemek, valamint a havas/ködös/sáros táj egyszerre baljós és igéző látványa, mint maga a történet. Utóbbi, bár roppant részletgazdagnak tűnik, valójában nagyon is „szimpla” domestic noir, amely a különlegességét elsősorban a formának, vagyis az „in medias res” elbeszélésmódnak, a látványvilágnak (operatőr: Rogier Stoffers) és a sokkelemeknek köszönheti. Mindez persze nem von le semmit az értékéből – tény, hogy a szélsőséges karakterek és a horrorelemek lekötik a nézőt, ugyanakkor helyenként meg is akasztják a sztorit (Kit Harington történetszála túl bő lére eresztett ahhoz képest, hogy a karakter funkciója a mozi egészét tekintve mindössze annyi, hogy felvillantsa a megbízható, támogató férfi alakját). Egyszóval látszik az ambíció és a tehetség a filmen, ugyanakkor nem egyszer inkább a szent borzadálytól, mint inkább igazi érdeklődéstől hajtva követjük végig az eseményeket.

voxmeter070

148 perc, holland-francia-német-belga-svéd-brit-amerikai

Megtorlás, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 15 November 2017

Szólj hozzá!