Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 4    

A password will be emailed to you.

maryshelley01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mary Shelley: Frankenstein születése

2019.04.04. (Mary Shelley) Életrajzi dráma Mary Shelley, eredeti nevén Mary Wollstonecraft Godwin (Elle Fanning) történetéről, aki 18 évesen megalkotta a világ legismertebb gótikus regényét, sokak szerint az irodalomtörténet első horror művét Frankenstein, avagy a modern Prométheusz címmel. 1812-ben járunk, az irodalom és írás iránt szenvedélyesen érdeklődő Mary apja londoni könyvesboltjában dolgozik. 16 éves korában egy társasági eseményen megismerkedik az akkor már elismert költő Percy Bysshe Shelleyvel (Douglas Booth). Mary és Percy akkor normák ellenére – a férfi ekkor még házas volt – felvállalják egymás iránt érzett szerelmüket, és családjaik akarata ellenére Franciaországba szöknek, majd később Lord Byron (Tom Sturridge) meghívására Svájcba utaznak. Itt születik meg Frankenstein rendkívüli története, amire nagy hatással van viharos és szenvedélyes kapcsolatuk. A kísérteties történet mindenkire, aki találkozik vele, nagy hatást gyakorol, ám mivel az akkori társadalom nem igazán értékeli a női írókat, Mary rákényszerül, hogy szembeszállva a kor felfogásával kiálljon művéért és saját identitásáért. A BAFTA-jelölt Haifaa al-Mansou, Szaúd-Arábia első női rendezőjének filmje a rangos Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. A főszerepben a Elle Fanning látható, aki Low Down című 2014-es filmjével Karlovy Varyban elnyerte Legjobb színésznő díját. Fanningen kívül még számos ismerős színész felbukkan, többek között a Trónok harcával befutott Maisie Williams Mary barátnője szerepében, vagy a sorozatban Stannist alakító Stephen Dillane, aki most Mary Shelley apját alakítja.

KRITIKA

Az alcím nem kamuzik. Szaúd-Arábia első rendezőnőjének első angol nyelvű játékfilmjéből tényleg megtudjuk, hogyan írta meg a regényes sorsú írónő minden idők egyik leghíresebb horror-regényét. De ez csak olyan szűk háromnegyed óra a filmből.

Kovács Gellért

maryshelley01S amíg idáig eljutunk (s a film utolsó harmada valóban érdekes), nézegethetjük Elle Fanninget, ami kétségtelenül kellemes elfoglaltság (bár kissé takarékosan játszik a hölgy), csak hát az ember nem csupán azért ül be a moziba, hogy szép lányokat nézegessen, hanem – főként, ha egy ilyen fontos író személyéről van szó – szívesen látna egy érdekfeszítő filmet is, amely kicsit többre képes a korrekt kosztümös középszernél.
A Mary Shelley azonban nem tud átlépni azon, hogy mindenféle rizikó vállalása nélkül meséljen el egy szűkebb időszakot főhőse életéből – s ez, így még azzal együtt is kevés, hogy ez az életszakasz korántsem volt eseménytelen. Menő csaj volt Shelley (induljunk ki abból, hogy rajongott a rémtörténetekért, ami már önmagában cool), bátor és önazonos, vállalta a szerelmet, s vállalta volna a tehetségét is, ha a XIX. században ez nem lett volna szinte lehetetlen feladat.
Csalódás, elnyomás, veszteségek feldolgozása – ebből állt aztán össze a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz, s ha mindez erővel lenne ábrázolva, jobban meg tudnánk jegyezni Haifaa Al-Mansour kétségtelenül tisztességes, de attól még igencsak felejthető filmjét.

voxmeter050

120 perc, brit-luxemburgi-amerikai-ír

Reviewed by Echte on 03 April 2019

Szólj hozzá!