Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

captainmarvel01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.8/5 (5 votes cast)

Marvel Kapitány

2019.03.07. (Captain Marvel) A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.

KRITIKA

A Marvel tavaly óriási sikerrel szabadította rá a világra az első fekete főhősét, idén a nőkön a sor. Mindig üdítő új karaktert köszönteni a kánonban, ám az eredetsztorik nem kevés veszélyt is rejtenek magukban. Szerencsére a stúdiónál, úgy tűnik, még mindig eredményesek az ötletbörzék.

Szöllőskei Gábor

captainmarvel01Aki nem ismerné a figurát, annyi elárulható tömören, hogy van egy Marvel Kapitány a DC univerzumában is, más nevén Shazam, ő is nemsokára debütál a mozikban. A Marvel képregények Carol Danversének szuperhős énjét pedig Ms. Marvelnek hívták eredetileg, na belőle lett most Kapitány a filmes franchise-ban, noha a képregényekben Marvel Kapitányt számos más hős is megszemélyesítette. Világos, nem? Ha nem, semmi baj, Anna Boden és Ryan Fleck (Fél Nelson, A szerencse forgandó) rendezése most csak Danvers figurájára koncentrál, akinek bemutatását, mellőzve az eredetsztorik jól bevált receptjét, in medias res képzelték el. Vagyis már a szuperereje teljében lévő, Vers nevű kree-ként látjuk Brie Larsont a film legelején, aki a Hala bolygón egy Yon-Rogg (Jude Law) vezette Starforce nevű osztag tagjaként küzd az alakváltó, galád skrullokkal (huh, micsoda mondat). Egy balul sikerült küldetés során pedig hősnőnk a C-53-as planétára, vagyis a Földre zuhan az Úr 1995. esztendejében. Itt talál magára, és tudja meg az igazságot arról, ki is volt ő, mielőtt elveszítette az emlékezetét. Önismereti kalandjaiban segítségére van a már S.H.I.E.L.D.-nél dolgozó, de még idealista (valamint hajjal és két szemmel rendelkező) Nick Fury (Samuel L. Jackson fiatalítása pöpec), valamint néhány arc a karakter múltjából.
A Marvel Kapitány tehát próbált csavarni egyet a megszokott sémán, és ez jól is áll a filmnek, amelyet, ha részleteiben elemzünk, sok-sok finomságra bukkanhatunk. A karakterek szerethetők: Brie Larson captainmarvel02tűzrőlpattant és makacs, de ugyanakkor jó szívű és remek a humora is. Furyval alkotott kettősük pedig simán elmenne egy ’90-es évekbeli buddy cop filmnek, amely hangulat érzékeltetése minden bizonnyal kifejezett cél is volt az alkotók részéről, teszem hozzá, teljes sikerrel. Ráadásul a gonosz szerepében tetszelgő Talos (Ben Mendelsohn) is kellően árnyalt. A miliő kifogástalan: a kilencvenes évtized zenéi, ruhái és technikai elmaradottsága kellemes nosztalgiát gerjesztenek. A sztori tanulságos: ügyesen kezeli a jó és rossz fogalmát, körmönfontan tud mesélni a háború filozófiájáról, a szembenálló felek szempontjairól. A látvány: remekbe szabott, mint mindig. Ráadásul ott van Goose, a macska is, aki instant kedvence lesz sokaknak (nem kell tőle félni, nem beszél). Akkor mi lehet a baj? Nos, nagy baj nincs, csak kicsi. Egészében nézve ugyanis a Marvel Kapitány mégsem túl emlékezetes. Kissé megszoktuk már a Marvel-meneteket, Carol Danversék csatározásai pedig nem emelkednek ki az átlagból, így inkább a Thor 1-2, a Doctor Strange, a Fekete Párduc és a Hangya-filmekkel rokonítható, mint mondjuk a Ragnarökkel, a Polgárháborúval, A tél katonájával, vagy a Végtelen háborúval, amelyek azért tovább merészkedtek egy pusztán színes-szagos hőstörténetnél. Ettől függetlenül a Marvel Kapitány remek móka, és tegyük hozzá, nem könnyű egy franchise 21. filmjéhez is fenntartani a színvonalat. Ha nem is kiemelkedő, azért kellemes felvezetés az áprilisban érkező Végjátékhoz.

voxmeter075

124 perc, amerikai

Marvel Kapitány, 2.8 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 06 March 2019

Szólj hozzá!