Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 3    

A password will be emailed to you.

missyoualready01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Máris hiányzol

2016.06.02. (Miss You Already) A Máris hiányzol egy őszinte és erőteljes történet két legjobb barátnő, Milly (Toni Collette) és Jess (Drew Barrymore) kapcsolatáról. Gyermekkoruktól fogva mindent megosztottak egymással – a ruhákat, a titkokat és még a pasikat is. A két nő barátsága megingathatatlan. Vagy mégsem? Az élet néha kegyetlen. Míg Jess legboldogabb időszakát éli, addig Millynél mellrákot diagnosztizálnak. A Máris hiányzol bemutatja az igaz barátság erejét, melyet még a legnehezebb pillanatok sem törhetnek meg.

KRITIKA

Ha egy film a rákkal való szembenézésről és a barátságról, szól, s mindezt olyan színészek tolmácsolják, akik képesek helytállni a leggiccsesebb körülmények között is, könnyen lehet, hogy minden tiltakozásunk ellenére, egyénenként különböző mértékben ugyan, de meghatódunk a végére.

Kovács Gellért

missyoualready01Régen volt már, amikor Catherine Harwicke-től valami jelentősebbet vártunk. Az ütős független tinidrámákkal (Tizenhárom, Dogtown urai) feltűnt rendező tehetségét hamar elnyelte a young adult feneketlen mélysége, s később hiába tért vissza ahhoz a stílushoz, amivel annak idején befutott – a 2013-as Plush-t kevesen látták, s ők se voltak elragadtatva –, így Hardwicke-ot ma már sajnos csak úgy emlegetjük, mint A lány és a farkas, de még inkább az Alkonyat első részének direktorát. Szívesen írnám, hogy most csodásan visszatért, ám tényleg az a helyzet, hogy ha nem lenne neki Toni Collette és Drew Barrymore, műve menthetetlenül áldozatául esne saját gátlástalanságának, vagyis annak, hogy a filmkészítői kreativitást mellőzve a legközhelyesebb ponyvaregények szintjén mesél el egy hétköznapi, épp ezért már a témája miatt is meglehetősen könnyfakasztó történetet.
Az lett a film meghatározó hibája, ami a legnagyobb erénye is lehetett volna: hogy egyszerű, empatikus. Két főszereplőjének bőven hagyhatott volna mozgásteret. A Máris hiányzol Jess és Milly története, akik kislánykoruk óta a legjobb barátnők, a felnőtté válás összes fontos fordulópontját együtt élik át, s akkor is kitartanak egymás mellett, amikor megházasodnak. Collette missyoualready02a tőle megszokott érzékenységgel bújik a vadócabb, nyughatatlanabb Milly bőrébe, akinek az élete mégis úgy alakult, hogy ő válhatott hamarabb családanyává. Barrymore azt a figurát hozza Jessként, akit a legjobban szeretünk tőle: az elvarázsolt, de gondoskodó csodabogárlányt, aki jobban elfogadja a szabályokat. Ő és férje (Paddy Considine) nagyon szeretnének gyermeket, a sors azonban úgy akarja, hogy akkortájt kapják meg közös életük legörömtelibb hírét, amikor Milly küzdelme a mellrákkal egyre reménytelenebbé válik.
Búcsúzik egy élet, közeledik egy új, közben megrendítő közelségből követhetjük Millyt, ahogy kemoterápiára jár, ahogy egymás után veszti el a csatákat a betegség ellen, s inkább kevesebb, mint több sikerrel próbál senkit se megbántani maga körül. Jessnek pedig kerekedik a pocakja, émelyeg, s bájosan hétköznapi párjával próbálja megértetni, mennyire nehéz egyszerre felkészülni a babázásra, és türelmesnek maradni haldokló barátnőjével.
Morwenna Banks saját rádiójátékából készített forgatókönyvet, s hiába időzített szinte az összes drámai pillanatra valami szellemes – vagy annak szánt – mondatot, Hardwicke nem volt képes kellő arányérzékkel összerakni ezt a komoly kifinomultságot igénylő filmet. Épp ezért zavarba ejtő élmény nézni, legfőképpen a végét. Hiszen hiába tudjuk az eszünkkel, hogy bosszantóan hatásvadász, amit látunk, az érzelmeinknek mégsem tudunk feltétlenül parancsolni. Mert így működik az ember. S a Máris hiányzol ezzel él vissza.

voxmeter060

112 perc, brit

Reviewed by Echte on 01 June 2016

Szólj hozzá!