Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 12    

A password will be emailed to you.

marymagdalene01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Mária Magdolna

2018.03.29. (Mary Magdalene) A történet a Szentföldön játszódik az első században. Egy fiatal nő elhagyja kis halászfaluját és családját, hogy csatlakozzon egy új, radikális társadalmi mozgalomhoz. A mozgalom karizmatikus vezetője a názáreti Jézus, aki azt ígéri, hogy a világ meg fog változni. Mary új életmódot keres, és valamiféle hitelességet, amit a kor szigorú hierarchiája megtagad tőle. Ahogy a csoport híre egyre terjed, és egyre többeket vonz Jézus ihletett üzenete, Mary lelki útja a történet közepébe helyezi őt, és a fővárosba, Jeruzsálembe vezeti, ahol szembe kell néznie a valósággal: Jézus sorsával, és a saját szerepével, amit ebben játszik.

KRITIKA

Végképp felejtsük el az örömlányt – Garth Davis (Oroszlán) fegyelmezetten szép filmjében a magdalai szent igazi apostolként követi Jézust.

Kovács Gellért

marymagdalene01A „világ legszebb története” ezúttal gyengéd, ám határozottan női szemszögből tárul elénk, s az operatőr Greig Fraser egyébként kiváló képei a lehető legletisztultabban, sőt, túlzott visszafogottsággal mesélnek a lányról, aki dacolva a férfiak elvárásaival, saját útját követi. A názáreti útját.
Meglehet, a bibliai eposzok freskószerűségét teljesen mellőző, Mel Gibson A passiójának mérgét elmélyült szelídséggel helyettesítő filmről sokkal inkább eszünkbe juthat Martin Scorsese botránymozija, a Krisztus utolsó megkísértése, ám annak provokatív alapállása hiányzik belőle. Davis leginkább Rooney Mara sokat jelentő tekintetére, no meg Joaquin Phoenix hatásos, ám kissé mégis slendrián Jézusára koncentrál csendesen, Hildur Guðnadóttir és a nemrég elhunyt Jóhann Jóhannsson zenéje magával ragad, viszont nem tolakszik, s ebben a filmben a csodákat, az ismert események többségét is a lehető legvisszafogottabb módon ábrázolják – az utolsó vacsora csak egy szerény pillanatig tart, Júdás árulásának motivációja mélyen emberi, s egyébként is: a hitbéli meggyőződés és a személyes feszültségek elválaszthatatlanul függnek egymástól.
A Mária Magdolna senkit nem akar megbántani, tán épp ezért tud csak simán jóravaló, helyenként nehézkesen elmélyült lenni, ahelyett, hogy igazán feledhetetlen élményt nyújtson nézőjének. Egy sematikus húsvéti filmnél azért még így is messzebbre merészkedik.

voxmeter070

120 perc, brit-amerikai-ausztrál

Mária Magdolna, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 28 March 2018

Szólj hozzá!