Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 5    

A password will be emailed to you.

marguerite01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Marguerite: A tökéletlen hang

2015.12.24. (Marguerite) Marguerite Dumont egy rendkívül tehetős nő, aki egész életét egy dolognak szentelte, a zenének. Szenvedélye az éneklés, rendszeresen ad privát koncerteket barátainak, akik mindig örömmel fogadják, de nem az előadást, sokkal inkább annak végét. Marguerite borzasztóan énekel, de ezt senki nem meri neki elmondani, ezért Ő abban a hitben él, hogy kiváló előadó, így elhatározza, megmutatja “tehetségét” az egész világnak.

KRITIKA

Xavier Giannoli életében és művészetében igen fontos szerepet játszik a zene. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az élet nagy dolgait képes nemes egyszerűséggel tálalni azokban a műveiben, melyek zenészekre épülnek.

Csákvári Géza

marguerite01Ilyen volt a 2006-ban, Gérard Depardieu és az isteni Cécile De France főszereplésével készült Amikor énekes voltam című romantikus mozi. Ebben, a szó nemes értelmében értendő, franciás kis szösszenetben Giannoli rengeteged adott hozzá az emberi kapcsolatokról szóló örök érvényű bölcsességekhez. Az ember azt gondolná, hogy a direktor ezzel biztos előtte az összes puskaporát. Erre megjelenik az idei velencei fesztiválon a Marguerite-tel, melyet nem igazán lehet elfelejteni. Egyrészt, mert elképesztően sok mindenről szól – miközben tényleg nem egy bonyolult alkotás – ugyanakkor visszahozott a mozivászonra egy olyan, már rég halottnak hitt műfajt, mint a vérbeli szatíra.
A Marguerite – A tökéletlen hang tulajdonképpen a hírhedt amerikai amatőr szoprán, Florence Foster Jenkins életét és karrierjét dolgozta fel. Nem mellékesen: pont ugyanerre készült Stephen Frears, az ő verziójában Meryl Streep játssza majd a “művésznőt”. Jenkins valóban a világ leghíresebb kutyaütője volt, akin mindenki nevetett, mivel nem volt se ritmusérzéke, se igazi hangja, viszont elviselhetetlenül hamis volt. Pontosan ilyen Giannoli címszereplője is, akit a pazar Catherine Frot alakít. Tökéletes választás volt a francia kaméleonnak is becézett színésznő, lévén nagyon sok múlik a játékán: képes arra, hogy megmutassa a figura emberi oldalát, nem csinál belőle karikatúrát.
marguerite02A forgatókönyv igen lazán adaptálja Jenkins karrierjét, nem életrajzi filmről van szó, de azért Giannoli azt nem hagyta ki, hogy a filmje azzal a Mozart-művel, (az Éj királynőjének bosszúáriája A varázsfuvolából) kezdődjön, melyet az amerikai énekesnő annak idején kivégzett. Mi tagadás, kivégzi Marguerite bárónő is, akiknek a hazug rajongói csak úgy tapsolnak – a jól megérdemelt hálapénzre apellálva. Minden rendben is megy, egészen addig, míg Marguerite kitalálja: nyilvánosan, nagyközönség előtt is fel akar lépni. Ez elsősorban férjét, Andrét rémíti meg. Noha szeretőt is tart, lelke mélyén imádja az gazdag és őrült feleségét. Kisebb, nagyobb bukások után a bárónő szerez egy egykor híres, de ma már lecsúszott operaénekest, hogy oktassa. Szinte senki sem bízik a sikerben (mindenki csak a pénzért van jelen), de amikor végül Marguerite színpadra lép, egy gyönyörű hang hagyja el a torkát. Nem sokáig élvezheti a tökéletes pillanatot, mert túlterhelt hangszálai megsérülnek. Ezután jön a valóban szívszorító harmadik felvonás.
Giannoli filmje nagyon sok mindenről szól. A művész viszonyáról a művészet iránt, a képmutatásról, az állandó hazugságokról, meg persze arról, hogy az ember tulajdonképpen csupán egy önző vadállat, miközben az élet egyes pillanataiban mégis képes nagyon szeretni. A mondanivalót már láttuk és hallottuk korábban. De így talán még soha.

voxmeter085

129 perc, francia-cseh-belga

Marguerite: A tökéletlen hang, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 23 December 2015

Szólj hozzá!