Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 1    

A password will be emailed to you.

lucky01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Lucky

2018.01.04. (Lucky) Lucky kilencvenegy éves, ateista öregember, aki egy világvégi sivatagi városkában él hozzá hasonlóan furcsa figurák társaságában, és szenvedélyesen ragaszkodik függetlenségéhez. Ám egy nap úgy érzi, feneketlen mélység szélén áll, így akár akarja, akár nem, elindul az önvizsgálat útján, ami, mint tudjuk, gyakran a megvilágosodás felé vezet.

KRITIKA

Harry Dean Stanton utolsó filmjében egy megindító és felemelő belső utazásnak lehetünk szemtanúi.

Arányi Zsuzsanna

lucky01Lucky veterán tengerészgyalogos, és egy isten háta mögötti kisvárosban él. A megszokások rabja, ám egyszer csak szigorú napi rutinjába bezavar egy ájulás: a digitális óra vörösben izzó számlapját nézve szédül bele a sötétségbe. Első útja a helyi orvoshoz vezet, aki közli vele, 90 éves korához képest nevetségesen tökéletes egészségnek örvend. A kérdés persze az, lehet-e ennek teljes szívből örülni már ebben a korban? Luckyt elgondolkodtatják a történtek, kizökken a mindennapi élet ciklikus monotonitásából, és kénytelen eltűnődni olyan dolgokon, amiken eddig nem biztos, hogy szívesen merengett el. Innen pedig már nincs visszaút: valamiféle választ akar kapni, legyen az bármilyen komplex vagy akár prózaian egyszerű.
John Carroll Lynch színészként már számtalan kreditet tudhat magáénak, rendezői debütálására azonban mostanáig kellett várni. Teljes szívvel kijelenthetjük: megérte, mert a Lucky több okból is szívfacsaró alkotás lett. Egyrészt önnön jogán, másrészt pedig azon szomorú apropóból, hogy ez Harry Dean Stanton utolsó filmje (és ez hátborzongatóan rezonál a film lucky02cselekményével), valamint izgalmas látni, hogy egy karakterszínész ilyen csodás lehetőséget ad egy másiknak, mintha csak azt akarná bebizonyítani: látjátok, mire vagyunk képesek mi, karakterszínészek is, ha megfelelő az alapanyag? Pedig a sztori egyáltalán nem lett túlbonyolítva, a film apró, átlagos mozzanatokból és némi hétköznapi mágiából áll össze egy különös egésszé. A főszereplő egy furcsa buborékba van zárva a helyi abszurd, mégis valahol teljesen hétköznapi figurákkal, akiket korlátozott játékidejük ellenére legalább annyira megkedvelünk, mint Luckyt. Ezek az emberek végtelenül magányosak, még ha akad is olyan köztük, aki tud egy rövidke ideig kapaszkodni valaki másba. David Lynch is felbukkan egy szerepben (a rendezővel csak névrokonok), és egyszerűen lehengerlő. Persze furcsa, mint általában, de ennek ellenére nagyon is közel érezzük magunkat a világgá ment szárazföldi teknőséért aggódó fickó karakteréhez, miközben mégis olybá tűnik, egy másik bolygó szülötte ez a figura. Oké, ez mondjuk nagyban köszönhető Lynch jelenlétének is, akivel kapcsolatban azt kívánjuk, bárcsak többször láthatnánk színészként felbukkanni a vásznon, főleg, hogy ilyen kiváló ízléssel választ: a Lucky egy egyszerűségében is meditatív hatású, életteli történet… a halálról – és még sok minden másról, amelynek végén összefacsarodott szívvel nézünk Harry Dean Stanton távolodó alakja után.

voxmeter080

88 perc, amerikai

Lucky, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 03 January 2018

Szólj hozzá!