Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 1    

A password will be emailed to you.

loganlucky01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (5 votes cast)

Logan Lucky

2017.08.24. (Logan Lucky) A Logan-testvérek nem éppen a sors kegyeltjei: egyiküket éppen kirúgták a munkahelyéről, a másik pedig egy kocsmában csapos, ahol állandóan amiatt piszkálják, mert hiányzik az egyik karja. A fivérek úgy döntenek, hogy véget vetnek balszerencséjüknek, ehhez pedig hihetetlen tervet eszelnek ki: az egyik leghíresebb NASCAR autóverseny hatalmas bevételét akarják elrabolni a futam idején. A nagyszabású rablás és a tökéletesnek tűnő terv megvalósításához azonban először ki kell juttatniuk a börtönből Joe Banget, a bankrablók koronázatlan királyát.

KRITIKA

Nehéz filmet készíteni suttyókról úgy, hogy ne egy suttyó film legyen a végeredmény. De kinek sikerüljön, ha nem Steven Soderbergh-nek?

Villányi Dániel

loganlucky01Ha valaki csekély értelmű, a társadalom alsóbb rétegeiből származó karaktereket tesz meg főszereplőnek egy filmben, annak számos veszéllyel kell szembenéznie. Például, hogy nem tud majd hitelesen mesélni róluk, mert nem ismeri eléggé a világukat. Vagy, hogy a film elmegy olyan irányba, amikor már semmi másról nem szól, mint hogy kinevetteti a szerencsétlen fickók szánalmasságát — ami persze lehet vicces (némi kárörömmel vegyülve, hogy nekünk mennyivel jobb), csak hát elég egysíkú filmet eredményez. És persze ott van az is, amikor fullba nyomja a film is a suttyóságot, mondhatni, seggest ugrik az ábrázolt világba — a végére pedig maga is suttyó lesz, semmivel sem értelmesebb dolgokon szórakozva, mint a kreténnek tételezett szereplői.
Azt nem tudjuk, honnan szerzett annyi tapasztalatot Steven Soderbergh, hogy ennyire kézzelfoghatóan, életszagúan képes mesélni az amerikai vidékről, annak is a „white trash” gúnynévvel illetett rétegéről, de olyan bravúrosan űzi ezt, hogy a végére szinte szerelmi vallomás lesz a filmje egy perifériára szorult, eltűnésre ítélt, de mégis nagyon is létező és élni akaró közeg felé. Merthogy szeretettel és empátiával mutatja be ezt a világot és esendő figuráit, miközben egyáltalán nem idealizál semmit és senkit. Igen, nevetünk a suttyók suttyóságán, de közben meg is kedveljük őket, mert megmutatják nekünk, hogy mi minden egyéb is rejlik bennük a suttyóságukon kívül. Szóval egyáltalán nem merül alá semmilyen értelemben Soderbergh filmje attól, hogy a karakterei szociológiai és intellektuális vonatkozásban is alulnézetből szemlélik a világot, sőt! Annyira okos sztorit rak össze a Logan-tesók életének nagy balhéja, a NASCAR-versenypálya trükkös kirablásának törtloganlucky02énetéből, hogy azzal sokszor a mi eszünkön is túljár. Persze ez műfaji követelmény is, hiszen a heist filmek szeretik ugyanúgy fondorlatosan megvezetni a nézőiket, mint a hőseik az átverni tervezett biztonsági erőket és rendszereket — a módszerben pedig még az is közös, hogy a moziélmény, valamint a pénz felé vezető úton mindig akkor jön a legnagyobb csel, amikor már biztonságban érzi magát a célpont.
Steven Soderbergh-ről pedig tudhatjuk, hogy mennyire magabiztosan mozog a legkülönfélébb műfajokban, a heist filmek terén pedig már klasszikusokat is lerakott az asztalra az Ocean’s-trilógiával. Amire ki is kacsint ebben a filmben is egy poén erejéig, de a Logan Lucky kapcsán nem csak Oceanék juthatnak eszünkbe a korábbi rendezései közül. Hiszen a Magic Mike-ban ugyanígy (és szintén Channing Tatummal) egy kívülről viccesnek-szánalmasnak tűnő, nem épp intellektus vezérelte szubkultúra figuráinak életébe, vágyaiba, kalandjaiba engedett bepillantást. Csak épp ott ezt lazábban, míg itt egy nagyon karakteres zsáner keretein belül tette — csavaros történetvezetéssel, rengeteg ötlettel, pörgős tempóval, magukból élvezettel hülyét csináló színészekkel. Elsőre ujjgyakorlatnak tűnik, és talán nem is lesz ott a helye Soderbergh legnagyobb remekei között, de a Logan Lucky egy bravúros teljesítmény. Legalább annyira, mint suttyóként trükkösen kirabolni egy NASCAR-pályát.

voxmeter080

119 perc, amerikai

Logan Lucky, 4.0 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 23 August 2017

Szólj hozzá!