Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 11    

A password will be emailed to you.

logan01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.8/5 (8 votes cast)

Logan: Farkas

2017.03.02. (Logan) Az egyik legerősebb mutáns ő. Szelídíthetetlen, elpusztíthatatlan, kiismerhetetlen. És szeret szivarozni. Egy titkos katonai fegyverkísérlet alakította annál is keményebbé, amivé a génjei tették. A csontjait adamantiumötvözetre cserélték, ám azt a képességét, hogy a sebei azonnal begyógyulnak, nem vették el tőle. Ökléből gyilkos karmok bújnak elő, és nem fél használni őket. A kanadai erdőkben érzi magát igazán jól. Magányos. Bosszúálló. Nem barátkozik senkivel. De valaha egy csapat tagja volt. X-Men volt ő is. És az emlékeknél talán nincsenek fontosabb dolgok…

OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb adaptált forgatókönyv: James Mangold, Scott Frank, Michael Green)

KRITIKA

Nagyon kellett már, hogy a hollywoodi filmstúdiók végre ne rettenjenek meg a magasabb korhatár-besorolástól, és az áttörésben kétségtelenül a tavalyi Deadpoolé az érdem. A Logan végre egy felnőtteknek szóló mozi, ami csak nyomokban emlékeztet a szuperhősfilmekre, és épp ettől olyan jó.

Tóth Csaba

logan01Ha egy nagy költségvetésű stúdiófilm rosszul sikerül, hajlamosak vagyunk leírni a rendezőjét, pedig ez olykor elég nagy hiba. Amikor híre ment, hogy a következő – és egyben utolsó – önálló Farkas mozit is James Mangold rendezi, az előző ismeretében én sem voltam túl lelkes, pedig a direktor életművében jó néhány olyan mozi (Azonosság, Copland, Észvesztő) van, amit kimondottan szeretek. Egyszerűen a Kéjjel-nappal és a Farkas ismeretében azt gondoltam, hogy ezek a nagy büdzséjű hollywoodi akciómozik nem neki valók. Bevallom: tévedtem. Most már – kicsit bölcsebb fejjel – azt kell mondanom, hogy valószínűleg Mangold is csak egyike volt azon rendezőknek, akik áldozatul estek a stúdiófilmek örök rákfenéjének, miszerint túl sokan akarnak belepofázni a végeredménybe, és a rengeteg kompromisszumtól a végeredmény kiszámítható biztonsági játék lesz, távol attól, hogy emlékezetes élményt szerezzen. Úgy fest, a tavalyi Deadpoolból tanulva a Foxnál elengedték a gyeplőt, és hagyták, hogy a rendezőjük végre önállóan dolgozzon, és ennek meg is lett az eredménye. Nem kertelek: a Logan a maga kategóriájában mestermű, ami közel áll ahhoz a tökéletességhez, amit Nolan A sötét lovagja vagy Singer X2-je jelentett annak idején.
Mangold új mozija 2029-ben játszódik egy olyan világban, ahol a mutánsokat többnyire csak hírből ismerik. Néhány túlélő még maradt, de újak már nem születnek, a régiek pedig kihalófélben vannak. Már Logan sem a régi. Megöregedett, az öngyógyító képessége jelentősen lelassult, és a karmai előrántásakor gennyes sebek jelzik az öklén, hogy valami nem oké. A férfi napközben zakót húzva limuzinsofőrként keresi a kenyerét, és próbál annyi pénzt összeszedni, amiből meg tud venni egy kis hajót, ahová a súlyos agybetegséggel küzdő Xavier professzorral és albínó segítőjével, Kalibánnal menekülhet, akiket a mexikói határ környékén, egy kihalt iparterületen rejteget. Életnek mindez nehezen nevezhető, logan02inkább csak vegetálásnak, és a halálra való felkészülésnek. Nem épp tipikus kezdés egy szuperhősfilmhez, nem igaz? Mangold – aki a forgatókönyvírásba is besegített – aztán egy laza mozdulattal átmegy film noirba, amikor a főhőst egy titokzatos nő keresi meg, aki egy jókora fizetségért cserébe arra kéri meg, hogy vigye el a nála lévő kislányt, Laurát egy több napnyi autózásra lévő helyre. Logan a háta közepére sem kívánja a melót, ám rá kell jönnie, hogy a kislány korántsem egy idegen, és talán ez egy olyan küldetés, aminek értelme van, tán megéri kockára tennie azt a keveset, ami még az életéből hátra lehet.
A Logan egy pillanatig sem titkolja, hogy mocskos és brutális mozi. Farkas (tudom, Rozsomák…) végre úgy harcol, ahogy mindig is harcolnia kellett volna, ha már ilyen méretes fémkarmokkal áldotta meg a sors: kegyetlenül, véresen, úgy, hogy minden csapását fáj nézni. Az akciójeleneteknek végre tétje van, itt bizony nincs sebezhetetlenség. A film rögtön egy harcjelenettel indít, melyben Logan úgy szurkál át koponyákat és vág le komplett végtagokat, hogy az már-már horrorfilmbe illő. Egy vadállatot látunk elszabadulni, és az igazság az, hogy most, ennyi film után látjuk először olyannak a figurát, amilyennek mindig is látnunk kellett volna. A mozi látványvilága és hangulata sokkal inkább rokonságban áll a westernekével, mint a szuperhősös filmekével. Ez a 2029 poros, napégette, kopár, és nem egy olyan világot mutat, amiben annyira szeretnénk élni. Az alkotók tudatosan távolították el a Logant a műfaj kliséitől, és Mangold a berlini sajtótájékoztatón azt mondta, hogy leginkább Clint Eastwood Nincs bocsánat című munkája volt rájuk nagy hatással, ami ezúttal nem csak egy jól hangzó felvetés, hanem tényleg kimutatható az inspiráció forrása a vásznon.
A Logan azonban nem csak kiállításában vagy brutalitásában lenyűgöző, hanem az akciójelenetei intenzitásában is. A magasabb korhatárkarika nem csak véresebbé tette az logan03akciókat, hanem jól láthatóan az alkotók kreativitását is megerősítette, ugyanis a film mozgalmasabb szcénáinak szintje már-már a Mad Max – A harag útjában látottakéval vetekszik. Amikor Farkasék búvóhelyét megtámadják az idegenből jött zsoldosok, és az X-23-as akcióba lép, ők pedig egy limóval próbálnak kereket oldani, az garantáltan ott lesz az év akciójelenetei listák élbolyában december környékén. Kicsit aggódtam, hogyan fogják majd megoldani a gyerekszereplő verekedéseit, de Laura mozgása és mutatványai is félelmetesre sikeredtek.
A Logan első fele hibátlan mestermű, a második felében azonban a kis szedett-vedett csapat vándorolni kényszerül, és itt már érződik némi megbicsaklás. A road movie-s jelleg kicsit fellazítja a korábbi feszességet, és sajnos a forgatókönyvírók behoznak egy-két butább képregényes fordulatot is, amiktől a film első fele olyan sikeresen tartotta távol magát. Mostanra már elegem van abból, hogy a szuperhősök főellenfele szinte mindig egy olyan figura, aki a hőséhez hasonló képességekkel bír, és Farkas esetében ezt a sztorielemet már ellőtték annyiszor, hogy fájjon. A gonoszok nem túl karakteresek, de ehhez már lassacskán hozzászokhattunk a Marvel-filmekben, itt azonban a film többi részéhez képest mégis hiányérzetet okoz az elnagyoltságuk. Mangold azonban a kisebb hibák ellenére sem rontja el a filmet, és még azt is megkockáztatnám, hogy a végére összehoz egy olyan katartikus nagyjelenetet, amitől férfiember legyen a talpán, aki nem ereszt el néhány könnycseppet.

voxmeter095

137 perc, amerikai

 

Logan: Farkas, 4.8 out of 5 based on 8 ratings
Reviewed by Echte on 01 March 2017

Szólj hozzá!