Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 6    

A password will be emailed to you.

lizaarókatündér02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

Liza, a rókatündér

2015.02.19. Liza, (Balsai Móni) a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő. Ezért a fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének (David Sakurai) segítségével Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér. A nagyszámú áldozat és a késsel mesterien bánó Liza felkelti a rendőrség érdeklődését, és a különc helyszínelő, Zoltán Zászlós (Bede-Fazekas Szabolcs) nyomozni kezd. Eközben a kétségbeesett és szerelemre vágyó Liza, a maga szerény, de következetes módján megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit.

KRITIKA

Kevés magyar film van, aminek már az előzetesét látva egyértelmű, hogy valami teljesen egyedi dologgal állunk szemben, márpedig a Liza, a rókatündér előzeteséből rögtön nyilvánvaló, hogy egy stílusokat vadul keverő, kattant mozival lesz dolgunk. És tényleg.

Tóth Csaba

lizaarókatündér02Egy ideális világban Ujj Mészáros Károlynak már réges-régen el kellett volna készítenie első nagyjátékfilmjét, csakhogy a legendás MMK-Filmalap átmenet többek között őt sem hagyta érintetlenül. Öröm az ürömben, hogy legalább volt ideje alaposan kidolgozni az első moziját, és ez a törődés a Liza, a rókatündér minden kockáján meglátszik. Ujj Mészárosnak kapásból sikerül az, amit hazai filmben csak elképesztően ritkán látunk: saját, egyedi világot teremt. A Liza a hetvenes évek Magyarországán játszódik, csakhogy ez nem az a hetvenes évek, ahogy azt mi ismerjük. Ujj Mészáros Magyarországát elkerülte a szocializmus, így egy olyan alternatív időutazásban lesz részünk, ahol a korabeli magyar lányok amerikai gyorséttermekbe járhatnak, és amerikai divatmagazinokból vehetnek maguknak divattippeket. Mivel a film nagy része egy lakásban játszódik, a helyszínt volt lehetőségük alaposan kidolgozni, és ha nem is Wes Anderson-i díszlet- és jelmezvarázslat született, a végeredmény így is szemet gyönyörködtető és színpompás lett.
A Liza, a rókatündérben az a jó, hogy több szinten működik. Alapjáraton a film egy nagyon szomorú dráma a magányról, és arról, hogy egy bezárkózott ember számára mennyire lehetetlenül nagy feladat nyitni a világ felé. A film aztán működik fekete komédiaként is, amiben nagyokat lehet röhögni a Lizánál próbálkozó pasik ügyetlenségén, a bizarr, japán lizaarókatündér01dalbetéteken és a lány átkának (ugyanis egy japán rókatündér rontásának köszönhetően minden férfi meghal, akinek Liza megtetszik) folyományaként bekövetkező váratlan halálnemeken. A harmadik olvasat pedig egy meglehetősen sötét, egy-két jelenetben már-már horrorba hajló fantasy mese egy lány lelkét elragadni akaró démonról, aki egy halott japán táncdalénekes formájában kísérti a lányt a mindennapokban. És igen, akad egy negyedik olvasat is: a Liza valahol mélyen egy Amélie csodálatos életére hajazó furcsa szerelmes film egy különc lányról, aki annyira keresi az igazit, hogy a nagy kutatás közben nem veszi észre, hogy az pont ott van az orra előtt, a mimikájában a finn Aki Kaurismäki színészeit idéző (talán nem véletlen, hogy a karakter a finn zenék nagy kedvelője…) Zoltán zászlós képében.
A Magyarországon főképp a Társas játék című sorozatból ismert Balsai Móni – aki civilben a rendező élettársa – kiváló a kissé zavart, ám mégis bűbájos Liza szerepében, és a mellékszereplők (élen a Zoltán zászlóst játszó Bede Fazekas Szabolccsal) is egytől-egyig kiválók. Összesen két kifogásom van: 1. Ha már ennyire extrém az alaphelyzet, simán vadabb vizekre is evezhetett volna a sztorival. 2. Ehhez a vad műfaj- és stílusegyveleghez egy kicsit gyorsabb tempó jobban illett volna. Mindezek ellenére a Liza, a rókatündér egy átgondolt, fantáziadús és a sok kiérezhető inspiráció ellenére rendkívül egyedi mozi, ami minden szempontból megállja a helyét.

voxmeter080

98 perc, magyar

Liza, a rókatündér, 5.0 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 18 February 2015

Szólj hozzá!