Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 4    

A password will be emailed to you.

vision01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Látomás

2019.04.18. (Vision) A San Sebastian-i filmfesztiválon mutatkozott be Juliette Binoche főszereplésével. A francia írónő, Jeanne Japánba utazik, hogy felkutasson egy ritka, legendás gyógynövényt. Útja a gyönyörű narai erdőbe vezeti, amely az ország egyik legősibb, legsűrűbb rengetege. Itt ismeri meg Tomót, a különös, komor erdészt, aki hűséges kísérőjéül szegődik. A titokzatos tájakon Jeanne újra átéli első nagy szerelmének emlékeit…

KRITIKA

Naomi Kawase egyéni hangú filmeket készít, szeret elmerülni a csöndekbe, a titkokba és a misztikumba. Tulajdonképpen a mindennapi élet apró rejtélyeit kutatja, ez alól nem kivétel legújabb alkotása, a Látomás sem.

Csákvári Géza

vision01Ami újdonság, hogy ez az első alkalom, hogy nem japán színésszel dolgozik – jelesül Juliette Binoche-sal – illetve a dialógok is többnyelvűek. Mind az angol nyelv, mind pedig Binoche egy kicsit olyan ebben a műben, mint elefánt a porcelánboltban – de nem is ez a legnagyobb probléma. Az egész remekül indul: Jeanne, a francia írónő (Binoche) egy Oszaka melletti erdőbe megy, mert keres egy látomás nevű növényt. Itt találkozik Tomóval (Masatoshi Nagase), aki kutyájával az erdőt védi, mivel triviálisan egy magányos és elveszett lélek. Itt van még a vak anyja, aki hallott már a látomás növényről, amely ezer évenként varázsspórákát lövell ki. Számos intim és lírai jelenet van a film első órájában, az egész olyan, mint egy mese, amelyet a csodálatos operatőri munka is kiemel. Jön a szerelem: Jeanne és Tomo vonzódnak egymáshoz, bár a férfi nem veszi észre, hogy hiába mondja, a boldogság a saját szívünkből fakad, Jeanne a látomás növénytől várja azt. Aztán, amikor kiderül, hogy a nő egy elveszített férfi miatt jött ide az Isten háta mögé, a hangulat a szürreálisból a banálisba vált át, a kicsit kínos lezárásról nem is beszélve. Kár a filmért, mert Kawase érzékenysége igencsak egyedi, de a kelet és a nyugat házasítása nem tett jót neki. Azért reméljük, hogy hamar visszatalál a saját hangjához.

voxmeter060

A Látomás a Magyar Filmadatbázisban!

109 perc, japán-francia

Reviewed by Echte on 17 April 2019

Szólj hozzá!