Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 11    

A password will be emailed to you.

girl01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lány

2018.11.15. (Girl) Lara 15 éves lány, aki fiútestbe született. Profi balerinának készül a nagy presztízsű belga táncakadémia növendékeként. A balett órákon a fizikai és lelki tréning minden táncosnak önmagában is nagy megterhelést jelent, Lara ráadásul közben nemi átalakító műtétére is készül. Lara számára a testi felnőtté válás egyszerre zajlik a fiú testből lány testbe átalakulással. A Lány az idei cannes-i filmfesztivál szenzációja volt, amely összesen négy díjat nyert a világ legrangosabb filmfesztiválján, s megkapta a filmkritikusok FIPRESCI-díját, az Arany Kamera-díjat, a Queen Pálmát és az Un Certain Regard versenyszekcióban Victor Polster a legjobb színész díját. A 26 éves főszereplő, Victor Polster maga is képzett balett-táncos és színész, első drámai szerepében elsöprő sikert aratott Cannes-ban. Lukas Dhont rendező elsőfilmes drámája Belgium Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában, és a filmet jelölték az év felfedezettje Európai Filmdíjra is. A Lány két díjat nyert az ‘A’ kategóriás San Sebastian Filmfesztiválon, díjazták mások mellett Zürichben, Odesszában, Palicson, versenyben lesz Londonban is.

KRITIKA

Lukas Dhont rendező még 2009-ben olvasott egy cikket egy születési anyakönyvi kivonatában férfiként számon tartott lányról, akinek minden vágya volt, hogy balerinává váljon.

Tóth Csaba

girl01A belga rendező Lány című filmjét tehát egy igaz történet inspirálta, de ezt leszámítva Dhont szabadjára engedte a fantáziáját. Kapásból szimpatikus a filmjében, hogy főhőse, Lara nem gyűlölködő és korlátolt környezetből érkezik – azt a verziót már túl sokszor láttuk -, nem kell titkolóznia azzal kapcsolatban, hogy kicsoda, szereti a szűkebb és a tágabb családja is, sőt, alapvetően egy olyan világ veszi körül, ami elfogadja őt, mégis irtózatos testi és lelki kínokkal jár számára az átváltozás. Egy-két lightosabb – de még így is borzalmasan bántó – bullyingba hajló esemény kivételével Larát támogatják mindenben, és a körülötte lévő legtöbb ember azon dolgozik, hogy segítsen neki a célja elérésében. Édesapja a filmtörténet legszerethetőbb apafiguráinak egyike, a testvére is übercuki, ám mindezek ellenére egyáltalán nem könnyű tizenévesen elfogadni, hogy az ember nem olyan testbe született, amilyenbe kellett volna. A Lány Lara (Victor Polster átalakulása hibátlan) megpróbáltatásait mutatja be kíméletlen részletességgel. Már önmagában az is ambiciózus cél lenne a részéről, hogy nővé változhasson, ám emellett ő egy másik álmát is meg akarja valósítani: a profi balerinává válást. A két álom pedig úgy fest, nem fér meg egymás mellett…

voxmeter080

109 perc, belga-holland

Reviewed by Echte on 14 November 2018

Szólj hozzá!