Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 2    

A password will be emailed to you.

ladymacbeth02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lady Macbeth

2017.09.28. (Lady Macbeth) A vidéki Anglia, 1865. Az ifjú Katherine fuldoklik szerelem nélkül kötött házasságában, nála jóval korosabb, megkeseredett férje és annak rideg családja nyomása alatt. Amikor szenvedélyes viszonyt kezd férje birtokának egy szolgájával, olyan elementáris erő szabadul fel benne, hogy többé semmi nem állhat útjába. A Lady Macbeth egy gyönyörű, határozott és könyörtelen fiatal nő tragikus portréja, aki egy férfiak által dominált világban saját kezébe veszi a sorsát.

KRITIKA

Az Üvöltő szelek találkozása Shakespeare-rel és az orosz irodalommal.

Hungler Tímea

ladymacbeth02A korábban színházi rendezőként ismert William Oldroyd első nagyjátékfilmje egyszerre jellemtanulmány, viktoriánus noir, főhajtás William Shakespeare ismert királydrámája, valamint Andrea Arnold Üvöltő szelek című filmje előtt, miközben takarékos megoldásokra törekvő, feszes kamaradarab, amely az első számú inspirációt egy 1865-ös orosz novellától, Nyikolaj Leszkov Kisvárosi Lady Macbeth című művétől nyerte. Ez így együtt, belátom, elég ijesztő stíluskavalkádnak tűnhet, pedig Oldroyd mozija az első kockától az utolsóig egyben van: a rendező képes minden ihletforrását úgy közös nevezőre hozni, hogy eközben az eredetiség benyomását keltse.
A történet a XIX. századi Angliában játszódik egy magányosan álló vidéki udvarházban, amit egy erdő és valami kietlen, sík, mocsaras, szeles vidék övez. Ez lesz az új otthona Katherine-nek (Florence Pugh), aki egy nála jóval idősebb férfihez megy feleségül, egy módos bányatulajdonos fiához, természetesen nem szerelemből, hanem a társadalmi elvárásoknak eleget téve. A férj szinte azonnal lelép a házasságból üzleti ügyeit intézendő, egyedül hagyva a fiatalasszonyt, aki vagy halálra unja magát a házban, vagy kénytelen-kelletlen elviseli apósa (Christopher Fairbank) látogatásait, amelyek vagy kioktatásokba, vagy sértésekbe torkollanak. Az ingerszegény környezetnek, a monoton mindennapoknak hála, Katherine ladymacbeth01kezdetben egyértelműen kivívja a szimpátiánkat, majdhogynem vele együtt csodálkozunk rá az „eseményre”, a szemtelen és jóképű lovászfiúra, Sebastianra (Cosmo Jarvis), aki végre valami pezsgést hozhat az életébe. A vad románc azonban többnek bizonyul szimpla unaloműzésnél és időtöltésnél: hősnőnk egész jellemére kihat.
Katherine lényegében már a film legelejétől komolyan ügyel arra, nehogy a körülmények lelkileg megtörjék, és ennek érdekében a lázadás legkülönbözőbb formáit vonultatja fel, kezdve attól, hogy egyedül bóklászik kibontott hajjal a szeles környéken, egészen addig, hogy gyakran néz unalmában a pohár fenekére, vagy a „nép gyermekét” választja szeretőnek. A konvenciók felrúgása és a kiharcolt szabadság azonban megkérik az árukat: hősnőnk – skót királyi felmenőjéhez hasonlóan – kezdi fokozatosan elveszíteni a morális gátlásait, és mindenre hajlandónak mutatkozik azért, hogy a kiharcolt függetlenségét megóvja.
William Oldroyd mozija amellett, hogy tanulságos mese arról, milyen következményekkel járhat az egyén szabadsága, a bűn társadalmi/pszichológiai természetére is rávilágít.

voxmeter085

A Lady Macbeth a Magyar Filmadatbázisban!

90 perc, brit

Reviewed by Echte on 27 September 2017

Szólj hozzá!