Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 6    

A password will be emailed to you.

kursk01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kurszk

2019.01.17. (Kursk) A film a Kurszk nevű atommeghajtású tengeralattjáró igaz történetén alapul, amely egy gyakorlatozás során süllyedt el 2000-ben a Barents-tengeren. A katasztrófát huszonhárom tengerész élte túl, akik elkeseredetten várták, hogy megérkezzen a segítség, miközben az oxigénük percről percre fogyott.

KRITIKA

A dán Thomas Vinterberg angol nyelvű filmje a 2000 augusztusában elsüllyedt orosz atomtengeralattjáró tragédiáját meséli el, amelynek során 118 ember vesztette el az életét. Bármily furcsa is, de a film beillik a rendező életművébe.

Csákvári Géza

kursk01Nem könnyű a valós tragédiák megfilmesítése. Különösen olyanoké, amelyeket a nagyközöség jól ismer a sajtóból. A kiemelkedőbb darabok közé tartozik Paul Greengrass A United 93-asa, vagy két Utoya-mozi, amelyek közül egy egyiket szintén Greengrass, a másikat a norvég Erik Poppe jegyzi. Csodálkoztam is első körben, hogy a dán Thomas Vinterbergnek miért annyira fontos az orosz tengerészek tragikus sorsa. Pedig, ha jobban megnézzük, egyértelmű a kötődés: csakúgy, mint például A vadászat esetében, a rendezőt a zárt környezetben működő kisebb-nagyobb embercsoportok mechanizmusai izgatják. Ebből a szempontból pedig a Kurszk kitűnő alapanyag, elvégre egyszerre tudja bemutatni a hajóroncsban rekedt tengerészek harcát az életben maradásért (ennél zártabb környezet nem létezik), másrészt az asszonyok (pardon, feleségek) és egyéb családtagok csatáját a bürökráciával, valamint az emberéletet nem igazán értékelő orosz hatalommal szemben. A két főszereplője így a két cselekményszálon zajló filmnek: Matthias Schoenaerts alakítja az egyik tisztet, aki néhány bajtársával karöltve túlélte a tengeralattjárón történt két robbanást és annak a tengerfenékre zuhanását, Léa Seydoux pedig a feleségét, aki a szocreál szovjet kikötővárosban hiába várja vissza a kedvesét. Alapvető kérdés: jó-e nekünk, hogy nem orosz anyanyelvű színészek bizarr angolsággal küzdenek végig egy akció-drámát? (Másik kérdés: megment-e minket ettől az élménytől a szinkron?) De a külsőségen túllépve a történet van annyira erős, hogy a bosszantó külcsínt ellensúlyozza. Amúgy muszáj megjegyeznem, Schoenaerts remek alakítást nyújt, már csak azért is, mert kursk02tényleg olyan oroszos lett a feje – elképzelni sem tudom, hogyan csinálta. Seydoux esetében nehezebben hittem el, hogy egy Tánya, de hát ez van, nem lehet minden tökéletes.
De persze adódik a triviális felvetés: vajon melyik „nyugati” szponzor adott volna pénzt arra, hogy ismeretlen orosz színészek brillírozzanak a vásznon, orosz befektető meg erre pláne nem fog, hiszen nem egy olyan történet zajlott le tizennyolc évvel ezelőtt, ami túl sok büszkeségre adna okot. Pedig Vinterberg a nettó hivatalos verziót forgatta le, azaz, hogy a Kurszk fedélzetén magától robbant fel egy torpedó (majd az egész torpedószoba), nem pedig úgy, ahogy Jean-Michel Carré 2005-ös dokumentumfilmjében állította: jelesül, hogy a Kurszk elvileg az orosz hadgyakorlatot monitorozó USS Toledo amerikai tengeralattjáróval történt ütközése miatt süllyedt el, az igazságot pedig a  nagyhatalmak eltussolták. Na de erre meg a „nyugati” befektetők sem adtak volna pénzt. Így ebben a filmben látunk hős orosz matrózokat, kíméletlen és kellőképpen gyűlölhető orosz katonai vezetőket, magát a főgenyónak ábrázolt Borisz Nyikolajevics Jelcint (Max von Sydow), valamint bájos és egyben empatikus brit dandártábornokot (Colin Firth), aki a norvégokkal karöltve már csak akkor tudna segíteni, amikor már késő. Mert az orosz policy itt most szó szerint a halált jelentette.

voxmeter070

117 perc, belga-luxemburgi

 

Reviewed by Echte on 16 January 2019

Szólj hozzá!