Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 12    

A password will be emailed to you.

lovesimon01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Kszi, Simon

2018.06.21. (Love, Simon) Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.

KRITIKA

Néha, de csak néha, akkor, amikor olyan fontos filmről van szó, mint amilyen ez, nem csak megengedett, de talán kötelező is szentimentálisan fogalmazni. Ha John Hughes, a nyolcvanas évek csupaszív-csudaokos amerikai tinifilmjeinek mestere megnézi odafent(ről) a Kszi, Simont, bizonyosan boldogan nyugtázza, hogy öröksége nem csak idézetszinten él tovább.

Kovács Gellért

lovesimon01Igen, valahogy úgy működik e Becky Albertalli regényéből készült ifjúsági, ám az ifjúságot kicsit sem lenéző, hanem annak problémáival végtelenül együttérző, romlatlanságát pedig őszintén csodáló mozi – olyan természetesen, szerényen, mégis különlegesen átélhetően és hangulatosan, mint ahogy a Hugheshoz köthető, manapság igen sokat felemlegetett műfaji klasszikusok varázsoltak el több generációt is. A Kszi, Simonban pont annyira igaziak, ám persze hollywoodian tipikusak a kamaszkarakterek, mint amilyenek például a Tizenhat szál gyertyában vagy a Nulladik órában voltak harminc évvel ezelőtt – a különbség csupán annyi, hogy a kétezertízes évek vége felé járunk, s a történet címszereplője: meleg.
S pont ez az, ami miatt nem egy átlagos melegfilmet kapunk. Persze arról szól, hogy egy szexuális irányultságára ráébredő középiskolás hogyan vállalja fel a környezete előtt azt, hogy ő a fiúkhoz vonzódik – eddig rendben. Sőt, igazából ezzel a fiúval minden rendben. Simonnak kedves, vicces, toleráns a családja, és a barátai is szép, intelligens, nyitott kamaszok, akiknek semmi okuk depressziósnak lenni: biztonságban vannak otthon és a suliban is. A Kszi, Simon vállalja, hogy jó körülmények között élő gyerekekről szól: kivételesen nyugodt helyzetben lévő amerikai középosztálybeliekről. De mindenkihez szól. Hiszen pont attól nagyszerű, hogy idealizmusa mégsem lesz irritáló.
lovesimon02Leginkább azért nem, mert természetességével befogadhatóvá és szimpatikussá teszi hozzáállását. Azt állítja, ha az ember gyermekének rendezett élete van, a másság felvállalása akkor is komoly kín. Ha kiegyensúlyozottabb vagy, mint az átlag, akkor is megzavar, ha kilógsz a sorból. Ha nem terrorizálnak állandóan az iskolában, akkor is félsz. Ha nagyon menő dalok szólnak a filmben, ami rólad szól, akkor is tudod nyomorultnak érezni magad. Ha sok barátod van, s elvileg nem kellene nekik hazudnod, akkor is csinálsz oltári, olykor veszélyes hülyeségeket is. S mivel van egy titkod, végtelenül magányosnak érzed magad.
A bájos alakításoknak, finom poénoknak és az ízléses rendezésnek köszönhetően a Kszi, Simonnak sikerül a csoda: hazudós giccs helyett példamutató, nagybetűs mozi lesz belőle, s ezt azzal éri el, hogy nem „nagyítja fel” alapkonfliktusát, hanem gyengéden betessékeli a többi tiniprobléma közé. Mert szerinte ott van a helye. Elég súllyal van jelen így is. S ha ez a téma a helyén van, ha a kamaszok odafigyelnek egymásra, a homoszexualitás felvállalása is „csak” egy olyan dolog lesz, amelyen túl kell esni egy bizonyos életkorban. Aztán pedig jöhet a normális felnőtt lét. Olyan, amilyet az összes ember megérdemelne. Igény, az volna rá.

voxmeter085

110 perc, amerikai

Kszi, Simon, 3.3 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 20 June 2018

Szólj hozzá!