Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 9    

A password will be emailed to you.

thebookshop01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Könyvesbolt a tengerparton

2018.08.30. (The Bookshop) Anglia, 1959. A különös nő, Florence (Emily Mortimer) könyvesboltot akar nyitni a festői tengerparti kisvárosban. A helyi előkelőségeknek nem tetszik ez az ötlet, és eleinte az angol felső középosztályhoz méltó udvariassággal, majd egyre kíméletlenebb módszerekkel igyekeznek megakadályozni Florence terveit. Az eltökélt nő nem törődik velük, és megnyitja a hangulatos boltot, ahová eleinte bátortalanul, majd egyre gyakrabban térnek be a városka lakói. A helység nagyasszonya, Violet Gamart (Patricia Clarkson) azonban nem adja fel, és még a parlamentig is elmegy a könyvesbolt elleni hadjáratában. Florence azonban nem várt szövetségre talál a város egyik elvonultan élő, különc lakójában, az ódon és kísérteties udvarházban lakó, megközelíthetetlen Edmund Brundishban (Bill Nighy)…

KRITIKA

Angol kosztümös bájolgás vidéki idillel, aranyos szereplőkkel és sok-sok irodalommal. Mi baj lehetne?

Tóth Csaba

thebookshop01Rég volt már az idő, amikor a katalán Isabel Coixet izgalmas rendezőegyéniségnek számított. A folyton giccshatáron egyensúlyozó, és azt rendre átlépő direktor az ízlésének megfelelő történetet talált magának Penelope Fitzgerald könyvében, amiből ő maga írt forgatókönyvet. A Könyvesbolt a tengerparton ismét csak azon művek sorát gyarapítja, ami nosztalgiát próbál kelteni a világháború környéki Anglia iránt: elegáns emberek, visszafogott érzelmek, csendes dráma, festői táj, cuki házikók és kedélyesen bájolgó csevegések tömkelege. Unalmasan hangzik? Az is.
A tengerparti kisvárosba költöző, magányos Florence (Emily Mortimer rutinból hozza a cuki álmodozót) egy könyvesbolt megnyitásában találja meg élete új értelmét egy lepukkant házban, azonban egy helyi menő asszonynak (Patricia Clarkson már megint csúnyán néz) nem tetszik a terv, ezért megpróbál neki keresztbetenni, de szerencsére aranyszívű Florence-ünknek azért vannak szövetségesei, például a környék titokzatos, gazdag gentlemanje, Edmund Brundish (Bill Nighy), akivel a nő mély barátságot köt, ami talán még több is ennél. A Könyvesbolt a tengerparton az a fajta szépelgő szenvedéstörténet, ami irodalmi idézetek és irodalomról szóló beszélgetések által próbál többnek látszani annál, ami: kétórányi, tömény giccs.

voxmeter045

113 perc, brit-spanyol-német

Reviewed by Echte on 29 August 2018

Szólj hozzá!