Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 1    

A password will be emailed to you.

kojot01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.4/5 (12 votes cast)

Kojot

2017.02.16. Tűzkőre érkezik Bicsérdi Misi, mert földet és rozoga házat örökölt nagyapjától, az öreg Misutól, aki a maga idejében igazi fenegyerek hírében állt. Misi frusztrált, elfojtott, menekülő 30-as, nem találja helyét az életében, munkájában, párkapcsolatában. Csak sodródik, nem vállal fel konfliktusokat. Ez a gúnya azonban egyre jobban szorítja. Hozzákezd öregapja romos házának felújításához, amelyben igaz célt lát meg önmaga és párja, Eszter számára egyaránt.
Pénz híján mindössze a nagydumás, rokkantnyugdíjas Lajost, és hallgatag, börtönviselt sógorát, Attilát tudja felbérelni mesteremberként, és maga is részt vesz az építési munkákban, amihez mit sem ért kezdetben. A természetközeli idillben végre kezdi megtalálni magát, de ez nem tart sokáig. Kiderül, hogy a határban meghúzódó telkeket pitiáner összegekért kebelezi be Tűzkő nagybirtokosa, a helyi mindenható “Döbrögi”, Szojka Pál és fia, hogy egy svéd multi számára adja el a völgyet. Amikor Szojka szemet vet Misi örökségére is, a fiú felveszi a kesztyűt, és a csetepaté eldurvul – ez már háború a kisember és a földesúr közt.
Súlyos harc kezdődik a földért, a családért, az életért, a jövőért, a belül megszülető férfiért…

KRITIKA

A legbrutálisabb magyar film, amit láttunk, de aligha dicsőség ez a Kojotnak.

Soós Tamás

kojot01Nem emlékszem, mikor éreztem utoljára ilyen kényelmetlenül magam filmen. Eleinte azért feszengős élmény a Kojot, mert húsba vág, és nyíltan beszél az urambátyámos korrupcióról, valamint a magyar társadalmat szétfeszítő frusztrációkról. Nagyapjától örököl házat Misi, és a fullasztó fővárosból vidékre költözik barátnőjével, de a helyi kiskiskirály fel akarja vásárolni a földjét, és egy svéd multi kezére játszani a környéket. Csakhogy Misi nem enged, inkább beleáll a konfliktusba. Elsőre westernbe oltott vidéki Aranyéletnek tűnik a Kojot, érdekes figurákkal a szótlan roma punktól a rokkantnyugdíjas alkeszig, de aztán egyre jobban eldurvul a helyzet, és vele együtt a film is. Nekivadult, nem ritkán részeg férfiak verik egymást, rasszista kopaszok fejelik le az egyiket, tartógerendán csapják szét a másikat, és a Kojot minden egyes ütés, minden egyes pofon súlyát érezteti. Ami rendben is lenne, ha nem kéne azonosulnunk a már-már betegessé váló erőszakkal, hiszen ahogy a filmben is mondják: „Oda kell baszni, ha arcon csapnak”. Bár a főhős jellemfejlődése ennél kicsit – de tényleg csak kicsit – árnyaltabb, a fináléra a dühkezelési problémákkal küzdő Misi minden szimpátiánkat elveszíti, mivel minden konfliktusát izmozással rendezi, barátnőjét pedig kvázi megerőszakolja. Innen pedig nincs visszaút, hiába akarja menteni tetteit a film azzal, hogy a bármiféle ellenállást bedaráló, velejéig rohadt közegre mutogat. A Kojot mélyén ott rejlik egy jó film, de az nem tud előbújni, mert ez a Kojot a legelső perctől fogva ordít, és ezzel elken minden árnyalatot, minden finomságot. A film után is csak a kiabálás marad velünk. Meg a düh és a keserűség érzete.

voxmeter045

126 perc, magyar

Kojot, 4.4 out of 5 based on 12 ratings
Reviewed by Echte on 15 February 2017

Szólj hozzá!