Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 6    

A password will be emailed to you.

downsizing01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (3 votes cast)

Kicsinyítés

2018.01.11. (Downsizing) Mi történne, ha norvég tudósok új megoldással állnának elő az emberiség egyik legnagyobb problémájára, a túlnépesedésre? A megoldás a következő: zsugorítsuk az embereket úgy egy arasznyira, és adjunk 200 évet a teljes globális kicsinyítésnek. Az emberek lassan rájönnek, mennyivel tovább tart a pénzük egy miniatürizált világban. Egy jobb élet ígérete Paul Safranek átlagembert és feleségét, Audreyt is arra készteti, hogy hátrahagyva stresszes omahai életüket, lekicsinyíttessék magukat, és beköltözzenek a kisméretűek közösségébe. Ez a döntésük életre szóló kalandokat indít be…

KRITIKA

Nagyon kevés hibátlan életművű rendező szaladgál a világban, de Alexander Payne egyike a keveseknek. Illetve egyike volt. Mostanáig.

Tóth Csaba

downsizing01Payne filmjei mindig karakterközpontúak. Beszéljünk akár a Schmidt történetéről, a Nebraskáról, a Kerülőutakról vagy a Gimibosziról, a rendező mindig a karakterekből indult ki, és sosem abból, hogy nagyszabású történeteket meséljen. A Kicsinyítés kedvéért azonban változtatott a hozzáállásán. Ebben a filmben ugyanis nem a karaktereken van a hangsúly, a Matt Damon által alakított Paul Safranek annyira átlagbéla, hogy elméletileg bármelyikünk lehetne. Payne persze nem felejtett el emlékezetes figurákat írni, de most pont azért tett meg egy ennyire átlagos – és mondjuk ki: unalmas – embert főszereplőnek, mert azt akarta, hogy mi, nézők váljunk egy kicsit Matt Damonná, és az ő helyébe képzelve magunkat ismerjük meg ezt az okos kis science fiction világot, amit a rendező kitalált nekünk. Csakhogy Payne erőssége a karakter-, nem pedig a világépítés, és emlékezetes főszereplő nélkül az általa felépített világ nagyjából a film feléig tud csak lekötni bennünket. Addig még érdekes, ahogy a kissé unott házaspár (Damon feleségét Kristen Wiig játssza, elég minimalista módon) először találkozik ezzel a furcsa, kicsinyítésnek nevezett technológiával, és downsizing02rácsodálkoznak, hogy milyen előnyökkel járhat az, ha az ember egy sokkal kisebb testben éli az életét, sőt, még az is izgalmas, amikor elgondolkodnak azon, ők is rálépjenek-e erre az útra (a mikrovilágban a javaink többet érnek, így sokkal jobban élhetünk belőlük). Hőseink ellátogatnak a kicsinyítő központba, majd a film legüdítőbb pillanatai következnek az átalakulással, és az ébredéssel együtt következő meglepő fordulattal. Ekkor még azt hittem, hogy az idáig lassacskán döcögő, de azért egész érdekes film itt fog csak igazán beindulni, csakhogy pont az ellenkezője történt. Payne mintha az előkészítési szakaszban ellőtte volna az összes ütőkártyáját, és a film második felére már nem maradt volna semmije. Kapunk egy egészen valószínűtlen, és totálisan működésképtelen szerelmi szálat a Hong Chau alakította Ngoc Lan Trannal, akit bátran nevezhetünk a filmtörténet egyik legidegesítőbb figurájának, valamint némi világmegváltós/világvégés handabandát egy csapatnyi new age törpétől. A film nem tud mit kezdeni a zavaros fordulataival, és hiába lép be a többiek elől a reflektorfényt ellopó Christoph Waltz a történetbe egy igencsak extrém figurát alakítva, a Kicsinyítés tőle sem lesz jobb mozi. Payne olykor törekszik arra, hogy rámutasson a kicsinyített világ komikus mivoltára, de sosem sikerül igazán viccessé varázsolnia a filmjét, aminek a második fele annyira kaotikus és széteső lett, hogy az méltatlan a rendező eddigi pályafutásához. Szomorú dolog, hogy az év egyik nagy mozis csalódását már januárban át kell élnünk.

voxmeter065

135 perc, norvég-amerikai

Kicsinyítés, 2.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 10 January 2018

Szólj hozzá!