Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

kezedbenasorsod01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kezedben a sorsod

2019.01.03. (Au bout des doigts) A párizsi pályaudvar forgatagában hirtelen megáll az élet, amikor a tizenéves fiú, Mathieu (Jules Benchetrit) leül a peron mellé kitett zongorához. Káprázatos játékát meghallja a konzervatórium igazgatója, Pierre Geithner (Lambert Wilson) is. De a rossz hírű környékről származó Mathieu hallani sem akar arról, hogy a zeneakadémiára járjon: szomszédja és mentora, az idős Jacques halála óta a zene csak titkos menedékként létezik számára. Egy nap letartóztatják egy bolti lopás miatt, de a megint felbukkanó Geithner révén váratlanul új esélyt kap: ha a konzervatóriumi képzést választja, elkerülheti a börtönt. Az ország legjobb és legkönyörtelenebb zongoratanára (Kristin Scott Thomas) lesz a mestere, de a két ellentétes világ közt őrlődve Mathieu hamar válaszút elé kerül…

KRITIKA

Az ilyen típusú tündérmesékkel kapcsolatban karácsony közeledtével megengedőbbek szoktunk lenni.

Hungler Tímea

kezedbenasorsod01De azt azért szögezzük le: Ludovic Bernard érzelmi manipulációja minden jó szándéka ellenére is hervasztóan kiszámítható alkotás. A gubancok pillanatok alatt kisimulnak a filmben, az átjárás egyik társadalmi rétegből a másikba, lényegében zökkenőmentesen zajlik – Mathieu (Jules Benchetrit) lehet, hogy csak egy külvárosi srác, aki betörésekből tartja fenn magát, de valami csoda folytán épp a Konzervatórium igazgatója (Lambert Wilson) előtt zongorázik a központi pályaudvaron felállított, stresszoldásra szánt hangszeren, és persze, hogy őt jelölik később a neves zongoraversenyre is, amelyre egyenesen a legjobb tanár, „a grófnő” (Kristin Scott Thomas) készíti fel. Amikor pedig szerelembe esik, hogyhogy nem egy üres lakás is azonnal akad a számára, ahol kedvére turbékolhat a barátnőjével, nehogy már megzavarja az anyja és a testvérei, akikkel egyébként egy lakótelepen lakik.
A külvárosból és a börtönből indulva olyan nyílegyenes Mathieu útja a nagy New York-i koncerttermekig, mint egyszerű földi halandóé a Burger Kingben a pénztárig. És még egy ínhüvelygyulladás sem állhat az útjába: a több hetes kihagyás ellenére simán löki Rahmanyinovot, amikor késve ugyan, de mégiscsak beesik valahogy természetesen az utolsó utáni pillanatban a nagy versenyre. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Maximum annyit: boldog karácsonyt!

voxmeter050

A Kezedben a sorsod a Magyar Filmadatbázisban!

105 perc, francia-belga

 

Reviewed by Echte on 02 January 2019

Szólj hozzá!