Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 7    

A password will be emailed to you.

searching
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Keresés

2018.09.20. (Seaching) Egy 16 éves lány eltűnik. A rendőrség nyomoz, az apa türelmetlen, az ügy nem halad. A lány apja úgy dönt, hogy maga is kezébe veszi a kutatást, és bemerészkedik arra a területre, ahol ugyan bizonytalanul, tájékozatlanul mozog, de egyedül ott találhatja meg eltűnt lánya nyomait: a neten. Úgy érzi, minden titok egyetlen helyen gyűlt össze, és minden rejtély megoldása itt található: egy laptopon. Megküzd az ismeretlen világgal. Virtuális térben mozog, de valódi eredményt akar: a lányát. Ebben a szupermodern thrillerben minden izgalmas pillanatot digitális eszközökön keresztül lát a néző: bár ez teszi valóságossá, mégis minden különlegesen izgalmassá válik tőle – a film producere az Éjszakai őrség és a Wanted különleges tehetségű, minden újra fogékony alkotója, Timur Bekmambetov.

KRITIKA

John Cho a számítástechnika és a social media segítségével keresi az eltűnt lányát. Mi mindezt egy laptop képernyőjén követjük nyomon. Az ötlet jó, csak kár, hogy nem egyedi.

Csákvári Géza

searching„Keresés”. Talán nem vagyok egyedül azzal, ha nem feltétlenül a legnyugodtabb idegállapotba kerülök, amikor a számítógépem ezzel a kikerülhetetlen vezényszóval fagy le, és nézegethetem rezignáltan a forgó homokórát, vagy a pörgő strandlabdát – operációs rendszere válogatja. A Keresés főszereplője, David Kim (John Cho) jóravaló középkorú, egyedülálló apa, aki, fogalmazzunk úgy, átlagos kapcsolatban áll kamaszlányával, Margot-val. Még azon is elvitáznak, hogy túl kevés alkalommal viszi le a csemete a szemetet. Amúgy az élet szép és mindennapi unalmakkal teli, egészen addig, míg Davidnek rá kell jönnie, hogy a lánya nem jött haza, a mobilja ki van kapcsolva, és sehogy sem tudja utolérni. Miután rádöbben, hogy itt nem sértődés van a kuka-ügy miatt, illetve semelyik ismerősnél, rokonnál nem rejtőzik a gyermek, a rendőrséghez fordul. Na és persze ő is elkezd nyomozni a lánya laptopján. Ja, és eddig nem említettem, de a filmben zajló történetet tulajdonképpen digitális ezközök képmegjelenítőin keresztül látjuk. Ez a formula egyébként akkor igazán működőképes, sőt, effektíve innovatív, amikor David kutatgat. Egyre mélyebbre ás, és kiderülnek az apróságok: a külön tanárra kapott pénzt a lány lenyúlta. Így tovább bonyolódnak a thrilleri szálak a searching02kibertérben. Külön fun faktor, hogy a Keresés körülbelül tíz évvel ezelőtt játszódik, így a vásznon látható ókori Windows felület külön pikantériával szolgál a mű vizuális világát illetően.
Az amerikai kritikák leborultak az elsőfilmes direktor, Aneesh Chaganty teljesítménye előtt. Érthető, hiszen a Keresés a Sundance fesztiválon debütált, és már ott is kedvező volt a fogadtatás, így a Sony lecsapott rá, és komoly marketingkampánnyal kísérve sikerfilmet csinált belőle a tengerentúlon. Chaganthy rendezése azonban majdnem teljesen úgy néz ki, mint a kazah-orosz filmrendező, Timur Bekmambetov Profil című alkotása, amely idén Berlinben debütált. Ebben a sztori egy kicsit más: azt látjuk, hogy egy újságírónő csinál egy új Facebook profilt, ahol frissen betért muszlimként keresi az ISIS-t, hogy beszervezzék – és sikerül is neki. Mindezt szintén csakis a számitógép képernyőjén követjük nyomon, csak éppenséggel itt egy friss Mac OS-en. Hogy ez miképpen lehetséges? Mindkettőnek Bekmambetov a producere, az egyikre jutott ideje rendezni is, a másikra nem. Sőt, ha tovább spekulálhatok, akkor azt kel gondolnom, hogy az izgalmasabb témát megtartotta magának, mert akárhogy is nézzük a végeredményeket, a Profil jobb film, mint a Keresés. Ennek elsősorban dramaturgiai okai vannak, mivel utóbbiban van egy olyan fordulat, amely az addigi suspense-t totálisan lerombolja, annyira hihetetlen és hiteltelen. Oda a varázslat egyetlen rossz jelenet miatt. Persze azért muszáj hozzátenni: mivel a Profil minden bizonnyal nem lesz a mozikban, így sokaknak okozhat majd euforikus pillanatokat a Keresés is.

voxmeter070

102 perc, amerikai

Keresés, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 19 September 2018

Szólj hozzá!