Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 7    

A password will be emailed to you.

flight01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.2/5 (6 votes cast)

Kényszerleszállás

2013.01.24. (Flight) Whip Whitaker (Denzel Washington), a tapasztalt pilóta a csodával határos módon kényszerleszállást hajt végre gépével egy légikatasztrófát követően, és így megmenti csaknem az összes utasa életét. A baleset után Whipet hősként ünneplik, de ahogy egyre több részletre derül fény, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy igazából kinek vagy minek a hibája volt az, ami a repülőn történt.

2 OSCAR-JELÖLÉS 2013
(Legjobb férfi főszereplő: Denzel Washington; Legjobb eredeti forgatókönyv)

KRITIKA

Egy alkoholista portréja.

Arányi Zsuzsanna

Robert Zemeckis a Számkivetett óta, azaz 12 éve nem rendezett élőszereplős filmet. Érdekes, hogy a modern kori Robinson Crusoe-története is – előbb a fizikális, később viszont társadalmi értelemben vett – izoláltságról szól. Ott szó szerint el volt szigetelve, víz vette körül a főhőst, a direktor legújabb filmjében pedig ironikus módon átvitten van erről szó, hiszen a vodka jelentése ugyebár vizecske. A félrevezető trailer ellenére tehát a Kényszerleszállás nem katasztrófafilm, hanem egy dráma – ami nem gátolja meg abban, hogy az egyik legütősebb vászonra vitt zuhanás-jelenettel nyisson.
Whip Whitaker pilóta, méghozzá az egyik legjobb. Egy eseménydús éjszaka után reggelire kávé helyett két vékonyka kokó csíkot és egy szexi stewardesst fogyaszt, és még így is eléri a 9 órás járatát, amit egy kis narancslébe kevert vodkával ünnepel meg. A döcögős felszállás után robotpilótára kapcsol, ám nem sokkal később erőteljes lökés rázza fel álmából: a repülő zuhanni kezd, Whip pedig őrült manővert hajt végre, amivel megmenti 96 ember életét.  Azonban hatan így is életüket vesztik, a kivizsgálások pedig megindulnak. A kapitánynak (szinte) csak egyetlen dolga van, és sok év börtön helyett hős lesz: józannak maradni.
Denzel Washington lebilincselő alakítást nyújt az alkoholfüggő, egoista, bravúros playboy szerepében: szánalmas, szomorú és szimpatikus is egyben. Finom utalások vannak csupán a múltjára, az apjával való viszonyára, személyiségének mélyebb rétegeire: egy falon lógó kép, egy elejtett megjegyzés. A film szerencsére nem csinál transzcendens jelenséget a függőségből, hajlam esetén apróbb szikra is kiválthatja – frusztráció, komplexus, trauma – így lesz hátborzongatóan valós és közeli probléma. A lelepleződés után következik a tagadás, majd a végeláthatatlan fogadkozások jönnek, és az alkoholista lassan elidegeníti magát a környezetétől. Az egyik legmegrázóbb jelenet, amikor Whip elmegy a fiához, aki nem akarja látni, ő azonban szorosan megöleli a tiltakozó fiút, és nem engedi el – egy ilyen kedves gesztus egy pillanat alatt agresszív és fojtogató lesz. Pedig Whip nem rossz ember, csak képtelen szabadulni a démonaitól. Nem véletlen, hogy egy jelenetben gyakorlatilag a horror zsáner eszközeivel dolgozik a film. Egy tompa, kopogó hang felhívja a pár napja tiszta Whip figyelmét, hogy a hotel szomszédos szobára nyíló ajtaja nincs bezárva. Vajon milyen gonosz leselkedik ott rá? Azt hiszem, sejthetjük: vodkás üveg nem volt még ilyen sátáni.
A film megítélése kétesélyes: nincsenek benne hatalmas, kiszámíthatatlan fordulatok, vagy zseniális monológok, helyette vannak klisék és felszabadító befejezés. Denzel Washington játéka azonban mérnöki pontosságú, a film hangulata elsőrangú, és a témát sem kesztyűs kézzel közelíti meg. Ezen felül – talán akarata ellenére – de egy hollywoodi mainstream filmhez képest szokatlanul keserű íz marad a szánkban utána. Mi van azokkal, akik nem kormányoznak el egy több tonnás gépet a halál torkából? Nekik mi lesz a kényszer?

138 perc, amerikai

Kényszerleszállás, 4.2 out of 5 based on 6 ratings
Reviewed by Echte on 23 January 2013

Szólj hozzá!