Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 7    

A password will be emailed to you.

petsematary01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Kedvencek temetője

2019.04.04. (Pet Sematary) A nagy hatású Stephen King regény alapján készült film Dr. Louis Creedet (Jason Clarke) követi, aki feleségével, Rachellel (Amy Seimetz) és két kisgyermekükkel Bostonból kiköltözik vidékre, Maine-be.
Louis a család új otthona mellett, az erdő mélyén felfedez egy titkos és rejtélyes temetkezési helyet. Amikor beüt a tragédia, Louis segítséget kér a fura szomszédtól, Jud Crandalltől (John Lithgow), és ezzel egy olyan veszélyes láncreakciót indít el, amely felszabadít egy kifürkészhetetlen gonosz erőt, és ez szörnyű következményekkel jár…

KRITIKA

Brutalitás, atmoszféra, működő emberi dráma – ennyi kell egy jó horrorhoz, Stephen King elengedhetetlen összetevőit pedig ezúttal sikerült kipipálnia az új Kedvencek temetője-film mögött álló szakiknak.

Szöllőskei Gábor

petsematary01Az Állattemető című 1983-as regény az egyik legismertebb King-iromány, amely először épp 30 éve, ’89-ben kapott filmes feldolgozást: egy szépemlékű, ám mai szemmel nézve nem túl combos trash-menetet. Meg egy borzalmas folytatást. Az Az tavalyelőtti bombasikere pedig életre hívta az új mozis King-hullámot (nagyobb költségvetésekkel és nagyobb nevekkel), amelynek keretén belül a Kedvencek temetője végre megkaphatta azt a mozgóképes változatot, amit mindig is megérdemelt. Az új verzió elkövetői, Kevin Kölsch és Dennis Widmyer 2014-es, Tiszta tekintet című zavarbaejtő horrorjuk okán kaptak lehetőséget a levezénylésre, ők pedig bebizonyították, hogy nem olyan alkotók, akik megszeppennek, ha egy grandiózusabb projekt élére katapultálják őket.
Mindig kérdés, hogy maga a mester mit szól valamelyik könyvének legfrissebb adaptációjához, a 2019-es Kedvencek temetőjére pedig King az áldását adta, és annak ellenére is kifejezetten jónak tartja, hogy a forráshoz képest több változtatást is eszközöltek a készítők, köztük egy igen merészet is. A szerző magyarázata szerint az a lényeg, hogy oda jussunk el, ahova kell, hogy milyen úton, az teljesen mindegy. Kölsch-ék és Jeff Buhler forgatókönyvíró (Éjféli etetés, A csodagyerek) pedig ezt tiszteletben tartották: sikerült meglépniük egy olyan módosítást, ami sokkal nagyobb szabadságot adott nekik a sztoribeli Creed család feltámadós kálváriája kapcsán.
Az alaphelyzet persze nem változott, vagyis még mindig azt a famíliát követhetjük figyelemmel, amely újonnan költözött egy vidéki, erdőszéli házikóba, és amelynek tagjai Church nevű macskájuk, majd egyikük idő előtti halálát képtelenek feldolgozni. Pontosabban az apa, aki az öreg szomszéd fickó javaslatára egy régi indiántemetőbe hantolja az elhunytat, akit az átkozott föld feltámaszt, persze enyhén aggresszívabb petsematary02kivitelben.
A családfőt, Louist ezúttal Jason Clarke (A majmok bolygója – Forradalom, Everest, Az első ember) kelti életre, aki kapásból köröket ver 30 évvel ezelőtti elődjére, Dale Midkiffre. Hiszen az eredeti sztoriban ő a központi karakter, aki képtelen feldolgozni a gyászt, és olyat tesz, amire csak egy igazán elkeseredett apa lehet képes. Az idei Kedvencek temetője azonban nem csak őrá figyel: jobban kibontja a feleség, Rachel és a szomszéd, Jud háttereit is. Az előbbi szerepében Amy Seimetz például a film legjobb alakítását nyújtja, a gyerekkori flashbackjei pedig újabb remek paraszállal egészíti ki az amúgy is vérfagyasztó, jelenkori képsorokat. John Lithgow-ról meg felesleges értekezni, az ő jelenléte minden filmet feldob.
A Kedvencek temetője semmilyen kivételes, vagy eddig nem látott filmes fortélyt nem vet be a siker érdekében, sőt, időnként olcsó eszközökhöz is nyúl, mégis rettegni fogunk rajta, és nyomasztani fog minket. Kölsch és Widmyer ugyanis jól ismerik a horror mechanizmusát, és megfelelő arányérzékkel keverték össze a kifezetten véres, ijesztő és drámai képsorokat egy hátborzongató masszává, amelyet nem lesz egyszerű lemosni magunkról a megtekintés után.

voxmeter080

101 perc, amerikai

Kedvencek temetője, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 03 April 2019

Szólj hozzá!