Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 7    

A password will be emailed to you.

kafarnaum01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kafarnaum: A remény útja

2019.02.07. (Capharnaüm) A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállalnak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé. Zain eddigi, rövid élete alatt több bölcsességre tett szert és több szeretetet adott, mint mások öregkorukig – de ez felhatalmazza őt arra, hogy a szülein számon kérje, hogy a világra hozták őt? A libanoni rendezőnő, Nadine Labaki (Karamell) legújabb alkotása egyszerre megható és lenyűgöző mozi, amelyet a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál közönsége negyedórás ovációval fogadott.

OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb idegen nyelvű film)

KRITIKA

A libanoni rendező, Nadine Labaki filmje volt az, amelyről a tavalyi cannes-i fesztiválon elterjedt, hogy „baromi jó”, és ennek következtében a forgalmazók elkezdtek egymásra licitálni, presztízs lett, hogy ki tudja megszerezni.

Csákvári Géza

kafarnaum01Az Egyesült Államokban forgalmazásra a Sony Pictures Classics vette meg, tudatosan kampányt raktak mögé, ott is van a végső öt között a legjobb idegen nyelvű film kategóriában és, nem mellékesen, Labaki az első arab nő, aki bearanyozódhat. Ha egy szóval kellene jellemeznem a siker mögötti jelenséget, a következő ugrik be: hatásosság.
A Kafarnaumnak már a felütése is odaszegez a vászon elé: itt ismerjük meg Zaint, aki a hivatalos hatóságnál feljelenti a szüleit, amiért világra hozták őt. Sőt, arra kéri a bíróságot, tiltsák meg nekik, hogy több gyerekük legyen. Túlzásnak tűnhet egy felnőttként érvelő kamasz felháborodását hatósági környezetbe helyezni, de a film végére kiderül, hogy honnan táplálkozik ez a harag. Az ok, hogy a szülei anyagi okokból be sem jelentették a létezését, a húgát eladták egy boltosnak, ezért ő világgá megy Bejrút utcáin belül, míg egy migráns nő, Rahil be nem fogadja, és igazi szeretet ad neki. Ha csak erről szólna a Kafarnaum – mely cím szépen szimbolizálja a jézusi szeretet erejét és jelentőségét –, már akkor is tisztességes művészeti vállalkozás lenne, mert őszinte érzelmekkel mutatja be, milyen az, amikor már egy gyermektől elveszik kafarnaum02a jövő lehetőségét. A rossz szülők kategória pedig itt most nem egy különc, vagy aberrált családot jelent, sajnos Labaki tömegjelenséget fikcionalizált. Persze jó kérdés, hogy egy születési anyakönyvi kivonat elégséges változás-e a happy endhez – ezt majd mindenki döntse el maga a moziban.
Nadine Labaki rendezésének jelentősége azonban nem áll itt meg. Akkor érezzük különlegesnek a látottakat, amikor a befogadó migráns nőt bebörtönzik, mert nincsenek papírjai. Hosszú idő telik el, mire rendeződik a sorsa, így Zain feladatának tekinti, hogy az egyéves babájára vigyázzon, hiszen íme, itt a lehetőség, hogy bizonyítsa, ő más, több, mint a szülei. Megpróbálkozik a lehetetlen feladattal, tizenkét évesként ellátni egy egyévest. Amikor a bérleti díj be nem fizetése miatt az utcára kerülnek, Zain is kifogy az ötletekből – és a káosz ereje, ami mindig újabb és újabb kihívások és megoldandó problémák elé állítja ezt a koravén kisfiút, úgy tűnik, győzedelmeskedik. A Kafarnaum ezen utcai szekvenciái olyanok, mint egy arculcsapással felérő dokumentumfilm, nagy drámai részekkel megtoldva. A két gyerek tényleg remek, az ő kvázi játékidőben is egyórás kanosszajárásuk igazi mozgóképes fantasztikum. Ebben óriási szerepe van a két gyerekszeplőnek, akik eredetiek és hitelesek tudnak lenni a kamera előtt. Talán azért, mert nem is játszottak, hanem megélték a szituációkat.

voxmeter085

126 perc, libanoni-amerikai-francia

Reviewed by Echte on 06 February 2019

Szólj hozzá!