Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 2    

A password will be emailed to you.

jurassicworld01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)

Jurassic World: Bukott birodalom

2018.06.07. (Jurassic World: Fallen Kingdom) A filmtörténet egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sorozatának új részében visszatérnek a csodák, a kalandok, az izgalmak, a kedvenc szereplők, a már ismert dinoszauruszok – és felbukkannak teljesen új fajok is, amelyek döbbenetesebbek és félelmetesebbek minden eddigi őslénynél. Íme, a JURASSIC WORLD – BUKOTT BIRODALOM. Visszatérnek az előző rész főszereplői, Chris Pratt és Bryce Dallas Howard, és hozzájuk csatlakozik James Cromwell, Ted Levine, Justice Smith, Geraldine Chaplin, Daniella Pineda, Toby Jones, Rafe Spall, valamint a sorozat két veteránja, BD Wong és Jeff Goldblum.

KRITIKA

A Jurassic World folytatása már nem elégszik meg azzal, hogy a korai részeket másolja, és bár óvatos duhaj, olyankor a legjobb, amikor új utakra téved.

Tóth Csaba

jurassicworld01Kezdem a jó hírrel: J. A. Bayona érdekesebb és vizuálisan izgalmasabb rendező, mint Colin Trevorrow, ennek köszönhetően pedig a Bukott birodalom érdekesebb és vizuálisan izgalmasabb film lett, mint amilyen a Jurassic World volt. A legnagyobb változás és újítás azonban mégis Trevorrow nevéhez fűződik, aki a film szerkezetével húzott egy elég merészet. A második rész gyakorlatilag két rövidebb film egyben: az első fele egy látványorientált, rendkívül tempós blockbuster, ami egy nagyszabású kalandfilm és egy monumentális katasztrófafilm látványos elegye, míg a második fele egy enyhén klausztrofób, gótikus horror rémisztő szörnnyel, és egy nagy labirintusra emlékeztető, ijesztő házzal. A film felénél Bayona egy akkora akciójelenetet mutat be, hogy bármely másik nyári blockbusterben az lenne a film nagyjelenete, de itt még hátra van a játékidőből egy bő óra. Ez a kettéosztottság határozottan jót tesz a mozinak, ugyanakkor felhívja a figyelmet a film nagy hibájára is: a két rész ugyanis egyáltalán nem egyenértékű.
Sajnos a film első felét elérte a jellegzetes blockbuster folytatás-betegség, vagyis a „több pénz, több akciójelenet, több CGI” szentháromság átka. Egy óra alatt annyi dinoszauruszt láthatunk, mint a négy korábbi jurassicworld02filmben összesen, és olyan tempóban váltják egymást az őslények a szemünk előtt, hogy azt még a bespeedezett Gyalogkakukknak is nehezére esne követni. Hőseink a mentőakció közben (a szigeten kitört egy vulkán, Claire és Owen pedig azért mennek oda, hogy minél több dínót kimentsenek) rohannak a láva elől, rohannak a csattogó fogú dínók elől, és ki kell cselezniük a vadászokból álló zsoldoshadsereg tagjait is, szóval nem nagyon vezetek senkit félre, ha azt mondom, hogy ilyen tempóban ez már kicsit sok a jóból. Bayonaék mindent lezúznak, ami lezúzható, és a rendező az egy percre jutó sok marhaságot csak azzal tudja ellensúlyozni, hogy olykor bámulatos képekben mutatja a pusztítást (a végén a lávaködbe boruló szigetet és dinoszauruszt látva garantáltan bekönnyezel). Viszont ha ilyen lenne az egész film, akkor borzasztóan utáltam volna. A második felében Bayona szándékosan jelentősen visszavesz mind a tempóból, mind a pusztításból, és egy jóféle családi kísértetkastélyos mozit hoz össze, csak itt kísértetek helyett egy brutális Indoraptor pusztítja a népet. A rendező láthatóan itt érzi igazán elemében magát, érződik az Árvaházzal szerzett rutinja (a film első fele meg sok esetben A lehetetlent idézi), és olyan frankó gótikus horrorképeket hoz össze a dínókkal, a viharral és egy-egy jól időzített villámlással, hogy le a kalappal. A végeredmény: kapunk egy gyenge/közepes kaland/katasztrófafilmet és egy szuper szórakoztató, családi fogyasztásra is alkalmas horrort a pénzünkért.

voxmeter070

128 perc, amerikai-spanyol

Jurassic World: Bukott birodalom, 3.8 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 06 June 2018

Szólj hozzá!