Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 4    

A password will be emailed to you.

jurassicworld02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.4/5 (10 votes cast)

Jurassic World

2015.06.11. (Jurassic World) Steven Spielberg producerként tér vissza nagy sikerű, úttörő sorozatának legújabb részével, a Jurassic World rendkívül látványos, torokszorítóan izgalmas, nagyszabású kalandjával, melyben újra megnyílik a híres sziget őslény parkja.

 

KRITIKA

Tizennégy év kihagyás után újraélesztették a kilencvenes évek egyik legsikeresebb franchise-át. A kérdés csak az, hogy azért, mert van még mondanivalójuk a témában, vagy azért, mert úgy érezték, a dinoszauruszokról még le lehet húzni egy újabb bőrt.

Tóth Csaba

jurassicworld02A legfurcsább az egészben, hogy a film megtekintése után sem tudok a kérdésre egyértelmű választ adni. Az biztos, hogy Colin Trevorrow (Kockázatos túra) rendezőnek szívügye volt a projekt, hiszen évekig küzdött a megvalósulásáért. Érződik, hogy leginkább a klasszikus első rész hangulatát próbálta újrateremteni. Mai blockbusterekhez képest kifejezetten lassan indul a cselekmény, és jó sokat kell várni az első dinoszaurusz-támadásra, eközben pedig olyan ódivatú dolgokkal telik a játékidő, mint a karakterépítés, hangulatkeltés és egy jó kis civakodós románc (A smaragd románca módjára) kibontakoztatása a két főhős (Chris Pratt és Bryce Dallas Howard) között. Határozottan érződik Spielberg kéznyoma a projekten, hiszen az első rész számos momentuma megidéződik: ismét van két bajba jutott gyerekszereplő (a kisfiú-kislány páros helyett most két srác), ismét van egy tudós (BD Wong, az első rész egyetlen visszatérője), aki istent játszik, és ezért elszabadul a pokol, valamint újfent akad egy belsős ember (Vincent D’Onofrio), aki a saját szakállára kavar, ez pedig nem vezet sok jóra. És akkor azt még nem is mondtam, hogy a végén ismét egy dinó a dinó ellen küzdelem dönt hőseink életéről, ezúttal a szokásosnál kicsit több résztvevővel, és persze az óriásdinó kontra autó – ami ezúttal egy hipermodern, guruló gömbjármű – zúzás is megmaradt a tradicionális elemek közül. Trevorrow határozottan állítja, hogy folytatja, nem pedig rebootolja a franchise-t, ám túl sok új dimenzióval nem gazdagítja a történetet. Egyszerűen csak felfűzi azt a több szörny, több akció és frenetikusabb látvány elvére, afféle vidámparki látványosságként kezelve a projektet.
Sajnos érződik, hogy messze van már 1993, amikor elég volt egy T-Rex üvöltését közelről mutatni ahhoz, hogy a nézők egy emberként ájuljanak el a nézőtéren. A Jurassic Worldben ugyan minden eddiginél több dinoszauruszt láthatunk, és itt van a bajt okozó óriás, a mutáns Indominus Rex is, a film már nem tud olyan hatást gyakorolni a nézőkre, mint a nagy előd. Nagyon drága és látványos, szörnyes trash filmként tényleg működik, de ha kicsit bátrabban nyúltak volna a témához, könnyen több lehetett volna ennél. Egy csomó jó pillanat van a Jurassic Worldben, de mintha az alkotók féltek volna attól, hogy ha túl messzire viszik el a filmet a klasszikustól, akkor a nézők nem fogják szeretni. Pedig az igazán jó folytatások titka az, hogy van bátorságuk újítani.

voxmeter065

124 perc, amerikai

Jurassic World, 3.4 out of 5 based on 10 ratings
Reviewed by Echte on 10 June 2015

Szólj hozzá!