Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 9    

A password will be emailed to you.

jackryan01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.8/5 (5 votes cast)

Jack Ryan: Árnyékügynök

2014.01.16. (Jack Ryan: Shadow Recruit) Ryan a barátai és szerettei szemében csak egy a sok New York-i banki elemző közül, de titokban már évek óta a CIA-nak dolgozik. Eredetileg azért vették fel, hogy globális gazdasági adatokat rágjon át, de amikor rábukkan egy aprólékosan kidolgozott tervre, amelynek célja az amerikai gazdaság megroppantása és globális káosz kirobbantása, akkor kiderül, hogy csak ő tudja megakadályozni ezt a terrorakciót. Így teljes jogú ügynökké avanzsál, és máris a gyanakvás, az átverések és a halálos veszedelmek világában találja magát. Ezért aztán kénytelen szófukar felettese, mit sem sejtő menyasszonya és egy briliáns elméjű orosz oligarcha között lavírozni, és kénytelen szembenézni egy új valósággal, ahol senkiben sem lehet megbízni, ám milliók sorsa függ attól, hogy rátalál-e az igazságra. A gyújtózsinór ég, és Ryannek mindenki előtt kell járnia egy lépéssel a halálos versenyben.

KRITIKA

Izgalmas, ám ismerős képsorok peregnek, miközben Kenneth Branagh a mozivásznon ötödszörre bevetett Jack Ryan eredetét kutatja.

Szöllőskei Gábor

Ötödik, mégis első, hiszen egyrészt a korábban már Alec Baldwin, Harrison Ford és Ben Affleck által életre keltett CIA-s elemző fiatal éveit és a hivatalhoz való belépését ismerjük meg, másrészt, mert az alkotók első ízben nem használták alapanyagként a karakter szülőatyja, Tom Clancy valamelyik regényét. Az újonc Adam Cozad és a veterán David Koepp (Jurassic Park, Carlito útja) által kreált és a modern korba helyezett eredeti történetről van tehát szó (egy reménybeli új franchise startjáról), mely csupán felhasználja Clancy karaktereit, egyéb köze azonban nincs az író fantáziavilágához. És sajnos ez valahol meg is látszik rajta. Az Árnyékügynököt ugyanis egyáltalán nem jellemzi az a komplexitás, amely az eddigi Jack Ryan-filmek sajátja volt. A történet szerint a 9/11-es WTC-terrortámadás okán katonának állt ifjú közgazdász (Chris Pine hozza az ifjú titán-formát) egy helikoptertámadás következtében súlyos gerincsérülést szenved, és bár felépül, a terepre alkalmatlanná válik. Nem sokkal később azonban a srác éles eszét kiszúrja egy CIA-s vén róka (Kevin Costnernek már akkora jelenléte van a vásznon, hogy nagyjából mindegy, mit csinál, egyszerűen jó őt nézni), és beszervezi az ügynökséghez. Tíz évvel később az aktakukac Ryan kénytelen egy orosz cég befolyásos főnökének (az ajaktalan Kenneth Branagh orosz akcentussal) körmére nézni, aki egyébként azon ügyködik, hogy pénzügyi válságot idézzen elő az USA-ban. Ráadásul Ryan évek óta titkolja valós melóját barátnője (Keira Knightley) elől, aki szintén képbe kerül a moszkvai kiküldetés, és ezzel együtt az első ügynöki megbízatás során.
A korai éveket a forgatókönyv gyorsan lezavarja, csupán vázlatosan skicceli fel azokat több nagy időugrással. A rendezést is magára vállaló Branagh-t sokkal jobban érdekelte a Jack és Cathy közti kapcsolat, valamint az, hogy a terepen tapasztalatlan, ám katonai múltja miatt korántsem elveszett Ryan hogyan birkózik meg első életveszélyes feladatával. Ezekről már részletesebb képet kapunk, melyben ugyan számos izgalmas momentum is akad, ám a film nem kevés unalomig ismert panelt is felhasznál, merít pl. a Bond-szériából (Jack Ryan nevét nem titkolva bratyizik a főgonosszal, miután az meg akarta őt öletni), a Mission: Impossible-sorozatból (hi-tech-kütyükkel ellátott csapat, beépülés/színjátszás, Costner=Jim Phelps), valamint a Bourne-filmekből (nyomkövetés, autósüldözés és verekedés sűrű vágással). Szó se róla, ezen elemeket egész ügyesen pakolja egymásra a film, így sikerül belőlük felépíteni valamit, ami nem rogy össze a saját súlya alatt, és képes fenntartani a figyelmet, ám valamirevaló saját ötlet híján annyira emlékezetes mindez, mint egy vasárnap délutáni szunya. Az is jól esik, és utána egész kellemes az este, ám másnapra már semmi hatása.

105 perc, amerikai-orosz

Jack Ryan: Árnyékügynök, 3.8 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 15 January 2014

Szólj hozzá!