Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 11    

A password will be emailed to you.

jackreacher01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

Jack Reacher

2013.01.03. (Jack Reacher) Amikor egy fegyveres megöl öt embert hat lövéssel, minden bizonyíték a letartóztatott gyanúsítottra utal. A kihallgatás során a gyanúsított csak egy cetlit nyújt át a következő szöveggel: “Kerítsék elő Jack Reachert!” Így kezdődik a rendhagyó hajsza az igazság után, melynek során Jack Reacher egy váratlan ellenféllel kerül szembe, aki mestere az erőszaknak, és súlyos titkot őriz.

KRITIKA

Ha Lee Child One Shot című könyve nem 2005-ben jelent volna meg, akkor élnénk a gyanúperrel, hogy a Közgép sztori inspirálta.

Tóth Csaba

Mivel nem szeretünk spoilerezni, ezért a fenti gondolat kifejtését most nem eresztenénk bő lére. A film első blikkre úgyis inkább a Piszkos Harry mozik hangulatát idézi a nézőkben, és nem csak azért, mert itt is egy távcsöves puskával felszerelt mesterlövész végez ámokfutást egy amerikai nagyvárosban. Jack Reacher abszolút régimódi amerikai hősfigura, „egy analóg hős a digitális korban”, ahogy a stábtagok beszélnek róla a werkanyagokban, lenyúlva ezzel a Die Hard 4.0 egyik jópofa dumáját. A legfontosabb számára a szabadság és az igazság, és ezért a kettőért bármikor képes akár a törvényeket is semmibe venni. Ilyen tekintetben sokban hasonlít Clint Eastwood legendás karakterére, azzal a különbséggel, hogy nem rendőri, hanem katonai háttérrel bír. Sokan kritizálták a filmet látatlanul pusztán azért, mert a regényben leírt 190 cm-es, kigyúrt figura még csak távolról sem emlékeztet Cruise-ra, és most, hogy láttuk a mozit, el kell ismernünk: joggal. Bár a sztár nem bántóan rossz a címszerepben, de ez a végtelenül maszkulin, már csak megjelenésében is tekintélyt parancsoló alak sokkal jobban működött volna egy jóval férfiasabb alkatú színész megformálásában (ha Matthias Schoenaerts amerikai lenne, neki kellett volna eljátszania). Így az olyan pillanatok, melyek Cruise előadásában súrolják a nevetségesség határát (például a bárban előadott macsóskodás), könnyedén komolyan vehetők maradtak volna. Ha a Jack Reacherből franchise lesz, egy alkalmasabb főszereplővel abszolút létjogosultsága van a mozivásznakon. A régisulis akciómozikból amúgy is hiány van a piacon (az Expendables mozikat ne számoljuk ide, azok inkább csak paródiák), ahogy igazán tökös akcióhősökből sincs túltengés mostanság. A krimi, thriller és akciófilmes klisékből összeálló film ugyan nyomokban sem tartalmaz eredetiséget, de jó ízlést annál inkább. Karakterközpontú mozi, ahol az akciójelenetek közé nem felejtettek el sztorit is pakolni és a krimi szál valóban kidolgozott, bár arra azért odafigyeltek, hogy hősünk legalább annyi feladatot oldjon meg ésszel, mint erővel.
A casting nagy húzásaként Werner Herzogot tették meg főgenyának, aki túl sok vizet ugyan nem zavar, csak csúnyán néz, de azt nagyon jól csinálja. Rosamund Pike dekoratív díszítőelem, aki jobb sorsot érdemelne annál, mintsem, hogy az egész filmben túlfűtött vágyakozással lihegjen Tom Cruise után.
A Jack Reacher annyira old school, hogy az már figyelemre méltó, és a történet logikai bakijai is bőven a tűréshatáron belül maradnak. A stílusos, dumák nélküli nyitány pedig külön dicséretet érdemel.

130 perc, amerikai

Jack Reacher, 3.8 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 02 January 2013

Szólj hozzá!