Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 10    

A password will be emailed to you.

tambien01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ismeretlen föld

2011.09.29. (También la Iluvia) Sebastain, a rendező és Costa, a producer Kolombusz filmet forgat Dél-Amerikában. Szinte az első válogatáson megtalálják az egyik főszereplőt, aki a leigázott nép törzsfőnökeként fog szerepelni a filmben. A férfi nyomorúságos körülmények között él a családjával és egy helyben szerveződő erő első embereként szembeszáll a hatalommal, mert a környék elnyomott családjai nem jutnak tiszta ivóvízhez. A filmes stáb természetesen nem örül, hogy Daniel gyakran keveredik utcai harcokba.

KRITIKA

Yaku. Ezt a szót garantáltan nem felejti el senki, aki megnézi Icíar Bollaín okosan felépített, érzelmileg felkavaró filmjét.

Hlavaty Tamás

Az Ismeretlen föld a bolíviai Cochabamba városában játszódik, ahol 2000-ben a helyi indiánok és a kormány hadserege között véres utcai összecsapásokra került sor. A zavargások oka, hogy a kormány rátette a kezét a helyi vízkészletre, amivel gyakorlatilag elszakította az életet jelentő „yaku”-tól az őslakosok szegénysoron élő leszármazottait. Bollaín filmjében ravasz módon nem csak a valós eseményeket rekonstruálja, hanem egy filmforgatási keretbe helyezi a cselekményt: egy stábot ismerünk meg, amely épp Colombusról és az indiánokat lemészároló spanyol hódítókról készít mozit. Az aprópénzért dolgozó statiszták azonban egyre inkább belekeverednek az eldurvuló tüntetésekbe, így összemosódik valóság és fikció, a párhuzam múlt és jelen között teljesen egyértelművé válik, csak a hatalom most nem Isten-, hanem a kapitalizmus nevében „küldi máglyára” a nincsteleneket. Az Ismeretlen föld remekül beszél a filmkészítés nehézségeiről is, illetve az örökkévalóságnak készülő mű és a pillanatnyi emberi segítség közti választás morális dilemmája is felvetődik, emellett jó jellemrajzokat láthatunk és egy Fellini hommage-t is kapunk a keresztet szállító helikopterrel. Izgalmas, emberi és nyugtalanító mozi, amely után mindenki jobban értékeli majd, ha a kezébe vesz egy pohár vizet.

103 perc, spanyol-francia-mexikói

Reviewed by Echte on 28 September 2011

Szólj hozzá!