Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 1    

A password will be emailed to you.

instantfamily01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Instant család

2019.01.24. (Instant Family) Az író-rendező Sean Anders (Megjött apuci filmek) életéből merített valós események inspirálták a filmbéli Ellie és Pete történetét. A sikeres pár abból él, hogy házakat újítanak fel, és eladják őket. Amikor felmerül a családalapítás ötlete, megrettennek a gondolattól, hogy „vén szülék” lesznek, mire a gyerekük diplomázik, és viccből felmerül, hogy mi lenne, ha örökbe fogadnának egy 5 éves gyermeket, és úgy tennének, mintha már öt éve szülők lennének. Amikor azonban komolyan foglalkozni kezdenek az örökbefogadással, és rájönnek, hogy sok jót tehetnek vele, úgy döntenek, hogy nevelőszülőkként magukhoz vesznek egy fiatal fiút vagy lányt. Meglepő módon egy tinédzserrel találják meg legjobban a közös hangot. Ráadásul ennek a tinédzser lánynak van még két kisebb testvére is! Fenntartásaik ellenére Ellie és Pete magukhoz veszik mindhárom csemetét. Ahogy az összetartó tesók befonódnak életük szövetébe, Ellie és Pete nevetések és könnyek közt tapasztalják meg, milyen is egy igazi család.

KRITIKA

Az Apa ég!, a Förtelmes főnökök 2 és a Megjött Apuci 1-2 író-direktora egy meglepően érett, vicces és szívet melengető filmet pakolt fel a mozivásznakra, ami hollywoodi mércével talán túl őszintén is beszél az örökbefogadásról.

Szöllőskei Gábor

instantfamily01Szokás ugyanis ezt a témát elmismásolni az álomgyár filmjeiben, általában megelégednek a forgatókönyvírók azzal, hogy ha van egy adoptált gyermek egy családban, maximum arra megy ki a játék, hogy mikor árulják el neki a szülők, nem ők az igazi felmenők, vagy hogy féltékeny lesz-e a csemete, ha kap egy vér szerinti kistesót. A 2016-os Oroszlán volt talán az utóbbi időben az egyetlen kivétel. Garth Davis rendező könnyfacsaró és működő drámája mellé azonban szükség volt már egy vegytiszta komédiára, ami úgy mesél az örökbefogadásról, a szülők és a gyerekek viszonyáról, s úgy általában erről a nem könnyű élethelyzetről, ahogy az a való életben is  működik. Vagy épp nem működik. Ahogy a film egy pontján Mark Wahlberg és Rose Byrne karakterei azon beszélgetnek egy őrjítő nap után, hogy utálják a srácokat, és a legszívesebben visszacsinálnák az egészet, az merő gonoszságnak tűnhet, de mégis borzasztóan emberi reakció, és épp az ilyen és ehhez hasonló momentumok miatt lesz több az Instant családból egy bohókás és felejthető hollywoodi vígjátéknál. A jómódú Pete és Ellie ugyanis túl idősnek gondolják magukat ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak, s mivel nem szeretnék az idősek otthonában ünnepelni csemetéjük sikeres érettségi vizsgáját, úgy döntenek, inkább adoptálnak egy 5-6 éves kitaszítottat. A választásuk végül egy tinédzser (nem mellesleg pedig latin szárminstantfamily02azású) lányra esik, akivel azonban két kistesó is együtt jár, így mindent vagy semmit alapon (meg mert nem szeretnék szétszakítani a testvéreket) magukhoz veszik mindhárom lurkót. Vagyis egy pillanat alatt öttagúra duzzad a família, az addig csak önmaguknak és önmagukért élő házaspár pedig rögvest kénytelen elsajátítani a szülői fortélyokat három, különböző korú csemete igényeihez mérten. A kezdeti rózsaszín köd persze gyorsan tovaszáll, és arcul csapja őket a nevelés nehézsége, valamint döntésük baráti és rokoni köreikben való hatása. Sean Anders rendező és írótársa, John Morris érett szkriptet dobtak össze, amelyben végigveszik az alaphelyzettel járó akadályokat és poénlehetőségeket (mit teszel, ha a tinilány pucér szelfit készít magáról egy pöcsfotóért cserébe, vagy ha a bájosan ügyetlen fiad szögbelövőt ejt a lábára), és éretten közelítenek a témához. Érződik, hogy Anders tudja, miről beszél, ami nem véletlen, mert erősen önéletrajzi ihletésű a sztori (ő maga is örökbefogadott a nejével egy testvértriót). Talán igazán vicces poénból elkélt volna több is, és persze akad néhány erőltetett, de arányaiban egy szavunk nem lehet, mivel a humor épp abból az őszinteségből fakad, amit egy tipikus hollywoodi giccskomédia nem mert volna bevállalni. Mark Wahlberg és Rose Byrne esendő és jószívű embereket alakítanak, akikből nem csinálnak szentet, a tinilány szerepében pedig Isabela Moner (Transformers – Az utolsó lovag) bizonyítja, többre képes annál, minthogy arcába lógó hajjal, izzadtan futkározzon gigászi robotok között.

voxmeter075

118 perc, amerikai

Instant család, 4.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 23 January 2019

Szólj hozzá!