Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 7    

A password will be emailed to you.

insidious01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Insidious: Az utolsó kulcs

2018.01.04. (Insidious: The Last Key) Elise Reiner a sötétség elleni harcra tette fel az életét. A paranormális ügyeket vizsgáló, látnoki képességű asszony tudja, hogy ahányszor szembefordul a világunkba átjutó démonokkal, annyiszor csökken az életereje, míg végül semmi sem marad belőle, és ő meghal – de legalább megvédte azokat, akik a segítségére szorultak. Ez a történet ismét a Gonosz elleni harc frontvonalába vezeti vissza nézőit, méghozzá abba a házba, amelyről a szelleműző csapat biztosan nem sejtette, hogy egyszer az útjukba akad: Elise szülőházába.  Amikor egy kétségbeesett férfi hívja őket, a szemük se rebben. Ám amikor elárulja, hogy hol dúlják fel ártó jelenések egy békés család otthonát, Elise megrémül: hiszen abban a házban töltötte nehéz gyerekkorát, és most szembe kell néznie a szellemek mellet a múltjával is. Ő és a társai is érzik, hogy ha vállalják a megbízást, bezárul a kör, és ez az eset mindannyijuk számára az utolsó lehet. Hiszen a kezdet egyben a vég is – a rájuk váró démon mindig is tudta, hogy egyszer viszontlátja még Elise-t, és egy eget-földet megrázó küzdelem során leszámolhat vele.

KRITIKA

Az Insidious – Az utolsó kulcs alkotói lazán megtehették volna, hogy lealibizik a filmet, hiszen a franchise neve magától is bevonzza a nézőket, de jó látni, hogy haknizás helyett tényleg mélyebbre akartak ásni.

Tóth Csaba

insidious01Amikor még novemberben beszélgettem a film kapcsán Adam Robitel rendezővel (az interjú a decemberi lapszámunkban jelent meg), és azt mondta, hogy a jump scare-ek helyett inkább a pszichológiai félelemkeltésre fókuszált, simán azt gondoltam, hogy csak tolja a PR bullshitet, és az Insidious franchise negyedik része nem lesz több egy olcsó jump scare maratonnál. Most kiderült: Robitel egyáltalán nem a levegőbe beszélt. Az utolsó kulcs címre hallgató epizód tényleg jóval visszafogottabb az elődeinél, és inkább a főhőse háttértörténetének alapos kidolgozásával akar hatni ránk, mint félpercenként jelentkező ijesztgetésekkel. Megismerhetjük Elise (Lin Shaye nagyszerű drámai alakítást nyújt egy B-horrorban) drámai gyerekkorát, ugyanis ezúttal a látónak abban a házban kell rejtélyes kísértetek után nyomoznia, ahol annak idején felnőtt, és ahonnan kétségbeesésében megszökött. Persze nincs új a nap alatt. Az utolsó kulcs bár gondosan felépített, átgondolt film, ami azt az üzenetet hordozza, hogy az igazi démonok sokszor a valóságban várnak ránk, és nem a túlvilágon, azért annyit nem újít a dolgokon, hogy felrázza a franchise-t. Ettől ez még egy tisztességesen kivitelezett kísértetházas mozi, és egy negyedik résztől sokkal többet nem is lehet várni.

voxmeter065

103 perc, kanadai-amerikai

Insidious: Az utolsó kulcs, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 03 January 2018

Szólj hozzá!