Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 1    

A password will be emailed to you.

howtotalktogirlsatparties02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Így csajozz egy földönkívülivel

2018.05.10. (How to Talk to Girls at Parties) A ’70-es évek végén London egyik lepukkant városrészében, Croydonban járunk. Három punk srác véletlenül egy olyan házibuliba állít be, ahol egy csapat egészen furcsán viselkedő és egészen furcsa öltözetet viselő földönkívüli szállt meg, hogy tanulmányozzák bolygónkat. Zan (Elle Fanning) talán túlzott kíváncsiságból, közelebbről is megismerkedik az egyik kamaszfiúval (Alex Sharp) és a punk életérzéssel. Olyannyira beilleszkedik, hogy a közösen eltöltött idő után már egy extravagáns zenei producer (Nicole Kidman) veszi szárnyai alá, hogy sztárt csináljon belőle. A bájosan naiv idegennek választania kell: visszatér a bolygójára az övéivel, vagy marad a Földön a szerelmével.

KRITIKA

A korábban zabolázatlanul vad filmjeiről ismert John Cameron Mitchell 2010-ben az Engedd el! című mozijával már jelezte, hogy a konszolidáltabb filmek felé fordult. Az Így csajozz egy földönkívülivel talán az eddigi legkönnyebben fogyasztható mozija, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne totálisan őrült.

Tóth Csaba

howtotalktogirlsatparties01A 2006-os Shortbus című filmje elején például egy férfi kapásból leszopta saját magát, és valljuk be, ez az a szint, ahonnan már nem nagyon lehetett tovább fokozni a dolgot. A Hedvig és a Mérges Csonkkal valamint az említett Shortbusszal a meleg közösségben sztárrá váló rendező ezek után tudatosan fordult valamivel kommerszebb irányba. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Így csajozz egy földönkívülivelben ne lenne egy-két merész szexjelenet, de mivel ezt idegen lények csinálják, és inkább viccesen, mint megbotránkoztató módon mutatják be mindezt, ez a film már korántsem olyan polgárpukkasztó, mint a nagy elődök. Sőt, a sztori magját adó Rómeó és Júliára emlékeztető történet kifejezetten szerethető, ráadásul külön pikantériát ad neki, hogy míg a punk Enn-nek (Alex Sharp) az anyjával és a barátaival, addig a földönkívüli Zennek (Elle Fanning) már egy komplett idegen kolóniával kell megküzdenie azért, hogy elfogadják ezt a nem mindennapi kapcsolatot, ami a hetvenes évek Londonjában születik, pontosabban annak is a Croydon nevű városrészében egy bulis nyári éjszakán. Van valami bájos ártatlanság abban, ahogy a rendező bemutatja a kamaszkor végén járó szereplőit, ami nem utolsósorban Elle Fanningnek köszönhető, aki csodásan ártatlan tekintettel csodálkozik rá a földi világ olyan dolgaira, mint a punk zene, a howtotalktogirlsatparties02kakálás vagy a szülő-gyerek kapcsolatok. Az egyik jelenetben például csók közben belehány Enn szájába, és bár tudom, hogy leírva ez nagyon undorítóan hangzik, de a filmben még ez is bájos, és a karaktere csak még szerethetőbb lesz általa.
John Cameron Mitchell nemcsak a hetvenes évek brit punkjainak világában merül el hihetetlen nagy örömmel – valósággal tobzódik az extrém ruházatok és frizurák bemutatásában – , hanem a bolygónkra érkező, és itt emberformát felvevő idegen kolóniák ábrázolásában is. Hollywood egyik legnagyobb jelmeztervezőjével, a három Oscar-díjas Sandy Powell-lel közösen az idegeneket nagyrészt úgy öltöztették fel, hogy bármikor összekeverhetnénk őket egy bizarr német swinger klub látogatóival, és már a megjelenésük önmagában megdolgozza a rekeszizmainkat. A rendező a film első órájában még viszonylag hagyományos módon mesél – persze ilyenkor is becsúszik egy-egy vad videoklipre emlékeztető, rohadt jól kinéző, energikus zenés betét – , de az utolsó fél órában már esze ágában sincs visszafogni magát. Az Így csajozz a földönkívülivel ekkor átmegy egy hatalmas, színes és vad látványtripbe, ami már a film nehezebben befogadható részéhez tartozik, ugyanakkor Mitchell eközben sem feledkezik meg a filmjét összetartó szerelmi szálról, és a végén egy minden szempontból giccses, mégis felszabadító és csodaszép befejezéssel ajándékoz meg minket. Mert aki jól tudja használni a giccset, az a legnagyobb király.

voxmeter075

102 perc, brit-amerikai

Reviewed by Echte on 09 May 2018

Szólj hozzá!