Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 8    

A password will be emailed to you.

pointbreak01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Holtpont

2015.12.31. (Point Break) Néhány rendkívül szokatlan bűntényt követően a fiatal FBI-ügynök, Johnny Utah (Luke Bracey), beépül egy csapat adrenalin függő élsportoló közé. A férfi életét kockáztatva próbálja bebizonyítani, hogy az elképesztő bűnesetek mögött a karizmatikus Bodhi (Edgar Ramirez) és őrült bandája áll.

KRITIKA

Nem remake ez, sokkal inkább extrém sportpornó – a képzeletbeli Luc Besson produceri egyetem ajánlásával.

Kovács Gellért

pointbreak01Ha szigorú szeretnék lenni, azt írnám, az operatőri munkásságával párhuzamosan rendezőként is ügyködő Ericson Core (A legyőzhetetlen) megbecstelenítette Kathryn Bigelow kvázi kultfilmjét: Keanu Reeves és Patrick Swayze adrenalinhajhász duettjét apropóként használta arra, hogy közepesen (vagy kicsit se) ismert színészeivel, de leginkább vérprofi kaszkadőrjeivel-sportolóival bemutasson néhány meglehetősen 3D-érzékeny attrakciót – s, hogy a zenére érzékeny fül is megkapja a magáét, mindezt Junkie XL rettentően divatos soundtrackjére vágta meg klipszerűen. Viszont sok minden elmondható erről a nagyjából 100 millióból készült és tíznél is több káprázatos helyszínen forgatott macsóskodásról, de az nem, hogy ne lenne őszinte. Hiszen rögtön az első, lélegzetelállítóan ostoba, ám igencsak profi jelenetből is kiderül, hogy ezt a filmet nem az eszéért kéne szeretni.
Bár a halállal kacérkodó, vakmerő banditák ebben az új Holtpontban valamiféle homályos környezettudatosság és társadalmi igazságosztás nevében bűnöznek, azért most is megtörténik nagyjából mindaz, ami a régiben, csak éppen nincs mélysége a karaktereknek. S nem csak azért, mert bénák a szereplők (Luke Bracey és Édgar Ramírez teljesítménye nagyjából kimerül homlokuk szexi ráncolásában és rakoncátlan hajtincseik fejrázós igazításában), hanem legfőképpen azért, mert a motoros, hegymászós, speckó ruhában repülős és hullámlovas mutatványokon kívül semmi se számított a nem kevesebb, mint 17 producert pointbreak02felsorakoztató stábnak. Core sok trükköt elleshetett a Halálos iramban első részének fotografálása közben, na és az ilyen minőségében forgatott Visszavágó, vagy a Daredevil-mozifilm is adhatott neki bőven alkalmat arra, hogy letüdőzze, majd későbbi direktori felhasználásra elraktározza az ipari mennyiségű tesztoszteront, s magabiztosságban bizonyosan nem is marad alul műfajrokon rendezőkollégáihoz képest.
Igen ám, csak hogy a Holtpontnak azért épkézláb, feszült mozifilmként kéne működnie, s ez viszont erősen bukdácsolva megy csak neki: ha azt mondom, hogy lukacsos a dramaturgia, még nagyon diplomatikusan fogalmaztam, a dialógok Arany Málna-díjas mélységekben puffogtatnak röhejes közhelyeket, s bizony a vége felé még az addig ügyesen megoldott akciózások is elcsúsznak saját bevállalósságukon – egy utcai lövöldözés esetében a rendezői trehányság, a viharos nyílt vizi finálét tekintve pedig a CGI miatt kacérkodunk látványszinten is a gagyival.

voxmeter045

113 perc, amerikai-német-kínai

Reviewed by Echte on 30 December 2015

Szólj hozzá!