Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

gonegirl01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.9/5 (7 votes cast)

Holtodiglan

2014.10.02. (Gone Girl) Házasság? Halálos lehet. Nick és Amy az ötödik házassági évfordulójára készül. Boldogok, gazdagok, elégedettek ám az ünnep estéjén az ifjú feleségnek nyoma vész, és gyorsan kiderül, hogy a látszat csalt: a pár tele volt félelmetes, sötét titkokkal. Mindenki Nickre gyanakszik, és ő a hazugságaival meg ügyetlen elterelő hadműveleteivel egyre inkább magára tereli a figyelmet.
Hiába bizonygatja makacsul, hogy nem tehet semmiről, már csupán az ikerhúga, Margo bízik benne. De ha nem a férfi a tettes, akkor hova lett a felesége? És hogyan magyarázhatóak az egyre-másra előkerülő, egyre furcsább titkok? Azok, amelyek talán minden boldog családi élet mélyén ott lapulnak. Azok, amelyek olyan könnyen vezetnek el egy ember halálához.

OSCAR-JELÖLÉS 2015
(Legjobb női főszereplő: Rosamund Pike)

KRITIKA

Ha túl jó nő a csajod.

Vörös Adél

gonegirl01Részemről majdnem – lásd: Benjamin Button , de hát mindenki tévedhet −  valamennyi alkalommal belefeledkezem Fincher filmjeinek lenyűgözően, mániásan részletgazdag, finoman rejtjelezett tartalmi rétegekkel bíró és minden alkalommal elképesztően atmoszférikus világába. A Holtodiglan ezért egyfelől beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, másfelől kicsit csalódás volt, harmadrészt meg szuper szórakozás.
Beváltotta, mert Fincher, bár bizonyítania régen nem kell, megint megmutatta, hogy képes igazi, nagybetűs filmet készíteni, lélegző karakterekkel, helyekkel és sztorival. Ugyanakkor kis csalódás, mert nem ment annyira a dolgok mélyére, mint amennyire a történetben és a karakterekben meglévő potenciál meglétében áshatott volna: egy katasztrofálisan elcseszett házasság ugyanis már önmagában annyi filmszerű lehetőséget, és ördögi érzelmi dimenziókat hordoz, hogy nem kell egy sokcsavaros krimi a megértéséhez, ezt mégsem látjuk rendesen kibontva. Ezért aztán nem is lesz annyira sátáni krimi, amennyire lehetne.
Mert a Holtodiglan lehetett volna két elveszett ember története, lehetett volna borús társadalomkritika, egy férfi, egy nő, vagy gonegirl02kettejük őrült útvesztő-sztorija, mely a feleség eltűnésével indul, kiabálóan szimbolikusan a házassági évfordulójukon, és a férj gyanúsítottá válásával. Lehetett volna egy porcukorfelhőben indult szerelem leáldozásának káoszelmélettel leírható, krimibe fordult krónikája. Ezek helyett azonban egy jó kis krimi lett belőle.
Ugyanis minden szubjektív hiányérzet ellenére a film szórakoztató, mind a 145 percében. Humora fekete, a ritmusa tűpontos, a képei megszólalnak, zenéje a Trent Reznor – Atticus Ross párosnak köszönhetően ismét hidegrázós, a castingja pedig első osztályú. Ben Affleck eddigi legjobbját hozza – vicces, hogy színészileg a másik kedvenc filmem tőle a Képtelen képregény, vagyis a Chasing Amy, s most megint egy Amy nyomában van −, valószínűleg azért, mert egy nehézkes érzelmi mimikájú figurát hoz, ami közel állhat hozzá, akárcsak a frusztrált lét a paparazzo-kereszttűzben. De Rosamund Pike is nagyon erős, aki bizonyos pillanataiban Hitchcock szőke hősnőire emlékeztet. Általuk kirajzolódik egy jó kis amerikai álom-kritika is: a tökéletes, már-már túl jó nőről és a neki való királyfiról, s ilyen értelemben szépen levezeti az egyenleget. Szóval valahol megint profin lehengerlő Fincher, csak épp most a mérleg inkább a profizmus irányába billen nála. És közben így, a sokadik film után szép lassan összeáll a kép, hogy mit is gondolhat a nőkről.

 

voxmeter090

 

 

149 perc, amerikai

Holtodiglan, 4.9 out of 5 based on 7 ratings
Reviewed by Echte on 01 October 2014

Szólj hozzá!