Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 8    

A password will be emailed to you.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)

HHhH: Himmler agyát Heydrichnek hívják

2017.10.12. (HHhH) 1942: A Harmadik Birodalom fénykora. A londoni cseh ellenállás megtervezi a második világháború legambiciózusabb katonai műveletét: az Anthropoidot. Két fiatal katonát, Jozef Gabcikot és Jan Kubis-t Prágába küldik, hogy meggyilkolják a legkegyetlenebb náci vezért, Reinhard Heydrich-t, az SS vezetőjét és a végső megoldás fő szervezőjét.

KRITIKA

E jelentős részben Magyarországon forgatott II. világháborús dráma leginkább azoknak lehet érdekes, akik szomjazzák a korrekt kivitelű, papírízű történelemórákat, s nem zavarja őket, ha ismert színészekből csak az  elegendőt hozza ki egy mozgókép – és/vagy nem látták az Anthropoid című 2016-os filmet.

Kovács Gellért

Jason Clarke/HEYDRICHAz Anthropoidot nem vetítették nálunk a mozik, csak tévében lehetett hivatalos úton látni. Pedig Sean Ellis rendezését érdemes összevetni Cédric Jimenez jelen alkotásával – s ez akkor is így lenne, ha nem szinte egyszerre készül el a két produkció. Ellis saját forgatókönyvből dolgozott, Jimenez regényből: Laurent Binet szubjektív hangulatú könyvéből. Előbbi kizárólag a cseh ellenállók szemszögéből dolgozta fel az SS egyik kulcsembere ellen elkövetett halálos merényletet, a HHhH a németek szemszögét is használja. Olyannyira, hogy a többszörösen keretezett szerkezetben mesélő film közel harmada Reinhard Heydrichhel foglalkozik. Pontosabban azzal, hogy miképpen vált belőle gátlástalan erőember, majd hithű, a logisztikában is „tehetséges” tömeggyilkos. Bemutat, valamint összefoglal néhány évet, majd jönnek a csehek, ahogy megtervezik az akciót Prágában, aztán a merénylet – s a kegyetlen, felfoghatatlanul sok emberéletet követelő megtorlás.
Ez aztán az alaposság, ami üdvözlendő is lehetne, ha kellően lekötne Heydrich (Jason Clarke) előélete, ha a film nem ugyanúgy ábrázolná az elkötelezett, szőke elmebeteget, mint ahogy ez általában szokás. Ha miközben felesége (Rosamund Pike) számos alkalommal elmOLYMPUS DIGITAL CAMERAondja neki, hogy fontos számára a házasságuk, legalább egy kicsit többet megtudhatnánk arról, hogy ez a két ember, amellett, hogy hittek a nemzetiszocialista pártban, vajon miért is szerettek egymásba, még különleges is lehetne a lassú építkezés. De nem közölnek róluk semmit. Csak azt, hogy az Obergruppenführer egy hidegvérű állat, aki hisz a Birodalomban. Ezt is onnan tudjuk, hogy sokszor elmondja.
A cseh harcosokkal sem sokkal lebilincselőbb a helyzet, nekik annyi lett kiosztva, hogy emberségesen legyenek szépek. Az ő karaktereik is inkább panoptikumba valók egy nagyszabású játékfilm helyett. Jan Kubis (Jack O’Connell) például arra gondol a sorsfordító gyilkosság környékén, hogy milyen szenvedélyesen szeretkezett egyik ellenállótársával, Annával (Mia Wasikowska). Ezek a pillanatok motiválják. Persze hőseink az életért kockáztatják az életüket, de nem lehetne egy kicsit ízlésesebben illusztrálni?
A finálé tragikus nagyjelenete a templomban most is hatásos, még úgy is, hogy ez is megrendítőbb volt az Anthropoidban. Ám az is tagadhatatlan, hogy a HHhH sem vall szégyent összességében: kiállítása igényes, Budapest, a nagy színészváros ismét remekel, Guillaume Roussel orgonaközpontú zenéje epikus és hangulatos,  egyes jelenetek pedig kifejezetten megrázóak. Cédric Jimenez tisztességesen felmondja a leckét, de azért állíthatott is volna valamit.

voxmeter060

120 perc, amerikai-brit-francia-belga

HHhH: Himmler agyát Heydrichnek hívják, 2.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 11 October 2017

Szólj hozzá!