Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 1    

A password will be emailed to you.

hetedikalabárdos01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hetedik alabárdos

2017.09.21. A Hetedik alabárdos humoros karriertörténet, amelyben a mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az “örök statiszta” szerepből a teátrum vezető rendezőjévé válik. Innentől nem csak saját álmaiért, hanem az egész társulatért is küzdeni kezd. A napjaink színházi világában játszódó, szürreális elemekkel tarkított szatírából kiderül, a főhős mit tud kezdeni a számtalan buktatót rejtő vadonatúj megbízatással, és az is, mit szólnak ehhez a kollégái?

KRITIKA

Vékes Csaba első filmje a színházi élet abszurditását veszi górcső alá.

Arányi Zsuzsanna

hetedikalabárdos01A Filmalap Inkubátor Programja által támogatott első mozikba kerülő film főhőse Miki (Bánki Gergely), aki a véletlenek összjátékának köszönhetően végre kiléphet az örök statisztaszerepből. A jóindulatú, kissé esetlen figura lehetőséget kap rá, hogy megrendezze a saját maga által írt színdarabot, ráadásul az egyik főszerepet is ő játszhatja, ami persze sokak szemét szúrja a kis vidéki színházban – főleg az addig helyi kiskirályként mindenkit leuraló vezető férfi színész háborodik fel a kialakult helyzeten (a ripacs szerepben Nagy Ervin lubickol).
Vékes Csabán nagyon érződik, hogy kívülről-belülről ismeri ezt a világot (10 évnyi pályafutást tudhat magáénak a színházi szakmában), ahogy az is legalább olyan feltűnő, hogy ez az első nagyjátékfilmje. Épp ezért hiába, hogy nincs olyan szürreális momentum, amiről ne hinnénk el, hogy valami hasonló történt már, hiába árad a személyes íz néhány mondatból, és hiába vannak helyenként kifejezetten jó dumák, a rendezés ritmustalansága elveszi az élüket. Az alapötlet, a színház szakrális megítélésének ütköztetése a színházi mindennapok profanitásával, remek elgondolás volt, csak hogy nem lehet vicces/döbbenetes/megalázó/abszurd pillanatokból várat építeni, ha közben a malter kimarad. A kapkodva egymás után dobált, főleg helyzetkomikummal élő szituációk ugyan tartanak egy kigondolt, keserédes befejezés felé, csak közben a történet nagyon döcög és zavaró a modorossága. Amit viszont a Hetedik alabárdos javára kell írni, hogy minden kockájáról süt, alkotója milyen szeretettel vázolta fel szatirikus látleletét a színházi világról.

voxmeter060

86 perc, magyar

 

Reviewed by Echte on 20 September 2017

Szólj hozzá!