Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 11    

A password will be emailed to you.

heavytura01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Heavy túra

2019.02.28. (Hevi reissu) Apró falvak, rénszarvasok és lenyűgöző észak-finnországi tájak idilli díszlete között játszódó feelgood vígjáték a Heavy túra. Főszrepben az Impaled Rektum metálbandával. A 12 éve fennálló együttes ezidáig egyetlen koncertet sem adott, viszont egy napon a véletlen összehozza őket egy monstre metálfesztivál, a Northern Damnationl fejesével. Ezzel eljött az ő idejük: útra kelnek, hogy valóra váltsák álmukat, s útjuk minden képzeletet felülmúl.

KRITIKA

Méltó kistestvért kapott A turné  (This Is Spinal Tap), csinálhatjuk a helyet a polcon a Wayne világa és a Rocksuli mellett. A Heavy túra imádnivalóan zakkant vígjáték egy finn metálzenekarról. Egész pontosan egy szimfonikus posztapokaliptikus, rénszarvas-daráló, Krisztus-gyalázó, extrém háborús skandináv-félszigeti metalzenekarról.

Soós Tamás

heavytura01A Heavy túra az egyik legviccesebb és talán a legautentikusabb metálfilm, amit láttam. Hollywood általában csak az alkoholistát, a gyökeret, vagy a rosszfiút látja a rockerekben, a Heavy túra viszont végre olyannak mutatja őket, amilyenek: egy kicsit félénk, kicsit különc, de alapjában véve teljesen normális embereknek, akik történetesen szeretik, ha valaki izomból a fülükbe hörög. Ebben a kedvesen bolond vígjátékban egy amatőr deathmetal-zenekar, az Impaled Rektum, azaz a Felnyársalt Segglyuk próbál kitörni egy finn kisvárosból, ahol lánynak nézik, buzinak csúfolják őket, vagy szimplán a szart lapáltatják velük. Közben csinálják azt, amit a metálosok csinálni szoktak: csajoznak, tervezgetik az első fellépésüket, meg az utazásukat a legmenőbb norvég metálfesztiválra. Erről az utazásról szól a film második – gyengébb – fele, amire már sajnos elfogyott a pénz, és kicsit kilóg a CGI lólába, de ez mit sem számít, mert a Heavy túra tele van meghökkentően vicces és nem csak a metálosok számára értékelhető poénokkal, amiktől még a döcögős rendezést is simán el lehet nézni a filmnek. Főleg, mert a direktorok, akik kliprendezőként belülről ismerik a metálvilágot, tökéletesen elkapják annak hangulatát. Tisztában vannak olyan alapvetésekkel, hogy ez a bizarr zene valójában a legjobb stresszoldó (a veszélyes őrültet metállal nyugtatják az öregek otthonában), és az olyan bennfentes infókat is zseniális poénokba csomagolják, minthogy a rockerek őrjítő szőrszálhasogatással kategorizálják al-al-al-alműfajokba a kedvenceiket (innen jön a rénszarvas-daráló, Krisztus-gyalázó és a többi metálkodás).
A legtöbb rockfilm ott vérzik el (igen, rád nézünk Tom Cruise, meg rád is, Mark Wahlberg), hogy egyszerűen nem lehet komolyan venni a bénán felparókázott színészeket, akiknek heavytura02láthatólag köze nincs a rockzenéhez, mozgáskultúrájuk szimpla ripacskodás. A Heavy túra viszont ezen a téren sem vérzik el: a színészek itt is parókában játszanak, mégis elhiszem nekik, hogy bokáig érő hajjal születtek. Azt leszámítva, hogy a főhős hiteltelenül igazgatja a loboncát, minden stimmel: a sáskaterpeszes hörgés, a pörgettyűs headbangelés, a kifakult pólók, vagy a karót nyelt, viccesen tudálékos black metal lexikon, aki minden riffet felismer, amit csak életében hallott. A Heavy túra fogja mindazt, ami mások szemében túlzónak, vagy extravagánsnak tűnhet a metálzenében, és abszurd humorba, egy jópofa, laza, felüdítő vígjátékba ágyazza. Úgy csinál viccet egy szubkultúra szélsőségeiből, hogy közben árad belőle a szeretet a különcök iránt, akik mindent megtesznek azért a zenéért, amiért rajonganak. Hullákat ásnak, Schwarzeneggerre gyúrt katonanővel szállnak szembe, és kiküzdik magukat a kisvárosi posványból. A Heavy túra igazi önfeledt kikapcsolódás, amire nyugodt szívvel ülhet be minden rocker, rapper és popper egyaránt, hiszen a szíve mélyén ez is csak egy újabb mese a barátságról és a félénkség leküzdéséről, ami nem véletlenül söpörte be a közönség díját a miskolci CineFesten.

voxmeter085

92 perc, finn-norvég-belga

Reviewed by Echte on 27 February 2019

Szólj hozzá!