Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 4    

A password will be emailed to you.

tag01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Haverok harca

2018.07.05. (Tag) Kalandra vágysz? Szeretsz idegen emberek házában bujkálni, az ország másik felében dolgozó alakok munkahelyét megostromolni, vagy csak előugrani egy régi barát kertjében a bokorból, amikor ő a legkevésbé számít rád? Nem vagy egyedül. Néhány régi iskolatárs a ballagás napján megfogadta, hogy megőrzi magában a kisgyereket, és a régi haverjainak is segít ugyanebben. Évente egyszer vérre menő fogócska/bújócska veszi számukra kezdetét – ugyanaz, ami valaha az iskolaudvarban, csak most az egész ország a pálya. Vadásznak egymásra, becserkészik és meglepik egymást… mindegy, hogy áldozatuk dolgozik, csajozik, vagy gyereket nevel-e éppen. Játék az egész, de ők nagyon komolyan veszik. Ettől annyira viccesek. Az év egyik legjobb alapötletével rendelkező vígjátéka megtörtént eseten alapul, de olyan fordulatos, mintha 15 forgatókönyvíró dolgozott volna rajta – és csupa nagyszerű komédiás alakítja a főszerepet.

KRITIKA

Ha egy fiúkból álló baráti társaság felnőttként is megszállottan fogócskázik, abból az igaz történetből bizony filmet kell csinálni! S szerencsénkre az sem baj, hogy végül olyan hollywoodi vígjátékot csináltak belőle, amely tartósan ugyan nem fog meg – de azért jó néhányszor megérinthet.

Kovács Gellért

tag012013 januárjában jelent meg egy cikk a Wall Street Journalben néhány, a washingtoni Spokane-ből származó, középkorú cimborákról, akik majd’ 30 éven keresztül, minden egyes februárban folytatták azt a játékot, amelyet még gyerekkorukban kezdtek el, s nem is voltak hajlandóak abbahagyni. Igen, hagyományos fogócskáról van szó, amelynek annyi a lényege, hogy meg kell érinteni a másikat, de mivel a férfiakká „érett” barátokat ilyen-olyan mértékben szétszórta az élet, egy idő után pont az volt az izgalmas a dologban, hogy az aktuális fogó hogyan tudja meglepni a többieket, jelmezzel, furmányos szerepjátékkal, s más egyéb trükkel, bolondsággal – és nem egyszer a lehető legmeghökkentőbb, a nagykorúak úgynevezett társadalmi szabályai szerint fogócskázásra nem feltétlenül alkalmas helyzetekben is képesek voltak feláldozni a játék oltárán a… mit is? A fásult komolyságot.
Az eddig sorozatokkal és más humorközpontú tévés produkciókkal érlelődött Jeff Tomsic rendezésében a február májussá módosult, a pocakos hétköznapi amerikai férfiak pedig olyan bejáratott, bár a Haverok harcát átlagkaranténba kényszerítő komikusokká változtak, mint Ed Helms, Jake Johnson és Hannibal Buress, s olyan, első blikkre tán kilógó, de a filmet nézve abszolút telitalálat vezérhím filmsztárokká, mint Jon Hamm és Jeremy Renner. A végefőcím stáblistája előtt látható eredeti felvételek fényében különösen kedves, hogy az álomgyár ezekkel az arcokkal ajándékozta meg a valóság „örökgyerek” hőseit – szerintem aligha vitatkozik majd a néző azzal, hogy nagyon is megérdemelték.
tag03Mint ahogy az is érthető, hogy a cselekmény íve és hatása kedvéért sok ponton változtattak a filmesek a sztorin, pontosabban írtak belőle egy kerek, s valamennyire fordulatos forgatókönyvet, amelynek legfőbb tétje látszólag az – és ez biztosítja a film izgalmait is –, hogy a haveroknak végre sikerül-e megfogniuk azt a társukat, akit három évtizede nem sikerül. Mert Hoagie, Chili, Kevin és  Bob legnagyobb vágya, hogy túljárjanak az atletikus, gyors és ravasz Jerry eszén, aki reményeik szerint az előzményekhez képest kissé „elgyengült” állapotban, formán kívül élhet mostanában – hiszen az esküvőjére készül. Úgyhogy a négy barát „összefogdossa” egymást, s felkerekednek, hogy végre-valahára levadásszák a nagyvadat.
A Haverok harca alkotói tisztában vannak azzal, hogy mitől működik a filmjük: attól, hogy vagány hip hop számokkal megtámogatott jeleneteket nézve lehet vigyorogni azon, ahogy a kergetőzők, vagyis az ennél jóval filmszerűbb helyzetekhez szokott színészek kergetik egymás folyosókon, belső terekben, parkolókban és más helyeken – csupán azért, hogy aztán hozzáérhessenek a másik testéhez. Ez az, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni. Pláne úgy, hogy közben tudjuk: az alapszitut nem az írók tették le az asztalra.
Természetesen, amikor Jerryt akarják elkapni, Tomsicék még erőteljesebben használnak akciófilmes eszközöket – Renner figurájának profizmusát nagyjából olyan gegekkel hangsúlyozzák, mint ahogy Guy tag02Ritchie ábrázolta a Robert Downey Jr. által megformált Sherlock Holmes zsenialitását. Jerry szó szerint előre látja a haverok lépéseit, s fölényes eleganciával hárít minden támadást – ezt pedig legtöbbször lassítva láthatjuk. Nem kérdés, hogy a többiek is szerették a filmet, de Renner különös élvezettel lubickol a szerepben (bár vannak kellemetlen emlékei is a forgatásról: az egyik látványosabb attrakció felvétele közben eltörte az egyik könyökét és a csuklóját), jelenléte példaértékű bizonyíték arra, hogy ha egy egyszerű kis amerikai komédia a semmi kis vicceskedések ellenére vagy mellett tud szólni valamiről, a színészek is képesek lelkesebben odatenni magukat.
Azzal együtt, hogy a befejezés kifejezetten megható, a Haverok harca épp az üzenet túlhangsúlyozása miatt sem tud kiváló, csak jó film lenni: annyiszor, de annyiszor hallhatjuk a párbeszédek és az édeskés narráció során – s nem csak egy fontos idézet állandó felemlegetése okán –, hogy a fogócskázás természetesen a gyermeki báj és lelkesedés megőrzése és a kapcsolatok ápolása miatt fontos a társaságnak, hogy már-már az lehet az érzésünk: a készítők vagy magukban, vagy a nézők (érzelmi) intelligenciájában nem bíztak meg eléggé. Ez utóbbit igazolja az is, hogy a számos, tényleg fergeteges közé nem kevés feleslegesen oda nem illő, vagy nem eléggé kimunkált poén is bekerült, mert ugye ki tudja, hogy mennyire lesz elégedett a publikum a valóban ütős beszólásokkal, kell még oda néhány erőltetett is a „biztonság” kedvéért – ám a Haverok harca még így is a nyári mozis szezon egyik igazán kellemes meglepetése, amely nem csak kikapcsolja a nézőt, de bizony meg is dobogtatja a szívét.

voxmeter075

 

100 perc, amerikai

Haverok harca, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 04 July 2018

Szólj hozzá!