Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 6    

A password will be emailed to you.

threeidenticalstrangers01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Három egyforma idegen

2019.06.13. (Three Identical Strangers) Te mit tennél, ha kiderülne, hogy van egy egypetéjű ikertestvéred, akiről korábban sosem hallottál? Főleg, ha nem sokkal később rájöttök, hogy igazából hárman vagytok? A hihetetlennek tűnő, de az utolsó szóig igaz történetben a három iker véletlenek sorozatának köszönhetően találkozott. A külsőre egymással tökéletesen megegyező hármas ikrek gesztusai és gondolkozásmódja is rendkívül hasonló. Igazi szenzációvá, szupersztárokká váltak a médiában. De vajon miért választották szét őket csecsemőként? És miért hallgatták el az örökbefogadó szülők előtt a testvérek létezését? A Sundance Filmfesztiválon a zsűri különdíját elnyerő Három egyforma idegen lehengerlő, végig feszült és meglepetésekkel teli film arról, hogy mennyire irányíthatjuk a magunk és gyerekeink sorsát, és mennyire határozzák meg életünket az örökölt gének.

KRITIKA

A nyolcvanas évek bulvárszenzációjáról, az egypetéjű hármasikrek egymásra találásáról szóló dokumentumfilm úgy indul, mint egy jó buli, ami aztán egyre durvább fordulatokat vesz.

Hungler Tímea

threeidenticalstrangers01A Reagan-éra szenzációja volt három fiatal amerikai srác története, akiket születésükkor egy zsidó árvaházból adtak örökbe, és egy szenzációs véletlennek köszönhetően csak 19 év elteltével találkoztak újra egymással. A talk show-k tele voltak velük, szerepeltek Madonna filmjében (Kétségbeesve keresem Susant), éttermet nyitottak közösen New Yorkban – lényeg a lényeg: mindenki imádta a történetüket, és őket akarta.
A brit Tim Wardle dokumentumfilmje olyan, mint egy jó krimi, tele fordulatokkal. A kezdeti feelgood-movie – amely a klasszikus „beszélő fejek” dramaturgiát vegyíti archív felvételekkel és dramatizált részekkel – fokozatosan alakul át egy A brazíliai fiúk-történetté. Anélkül, hogy a bizarr (de nyugodtan nevezhetjük tragikusnak is) fordulatokat lelepleznék, legyen elég annyi, hogy miután az örökbefogadó szülőket nem hagyta nyugodni a rejtély, hogy miért szakították el a fiúkat egymástól a születésükkor, nyomozni kezdtek.
A Három egyforma idegen így aztán egyszerre tesz eleget az oknyomozó újságírás és a vallomás műfaji kritériumainak is – egy-egy elszánt újságíró és a szülők sorra fejtik fel a szálakat, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy minden út egy zseniális gyerekpszichiáterhez, az osztrák származású és a holokausztot túlélő Peter B. Neubauerhez vezet. És hogy mi szerepe volt a dokinak a történetben – nos az volna a csattanó.

voxmeter075

96 perc, brit

 

Reviewed by Echte on 12 June 2019

Szólj hozzá!