Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 3    

A password will be emailed to you.

happyend01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Happy End

2017.10.12. (Happy End) “Körülöttünk a világ, s mi a közepén, vakon.” A Happy end pillanatkép egy nagypolgári európai család életéből. Anne Laurent a dinasztia motorja, ő az egész családnak otthont adó calais-i kúria és birtok úrnője. Apjától, az egyre inkább leépülő Georges-től nemrég vette át a családi építőipari cég vezetését, és eljegyzésére készülődik egy sikeres brit üzletemberrel. Egy nap azonban fiának, az alkoholista Pierre-nek a nemtörődömsége miatt súlyos baleset történik az egyik építkezésen, és ennek következményeivel bíróság előtt kell elszámolnia. Öccsével, Thomasszal is egyre nehezebben értik meg egymást: a férfi a felszínen kedélyes férj és mintaapa, de kiderül, hogy sötét titkokat rejteget. Amikor hirtelen megérkezik a házba Thomas első házasságából született, 12 éves lánya is, a feszültség tapinthatóvá válik.

KRITIKA

Amikor híre ment, hogy Michael Haneke új filmje épp Calais-ban, a francia menekült sátorváros környékén fog játszódni, mindenki biztosra vette, hogy az osztrák zsenitől egy húsba vágó társadalomkritikát kapunk majd. Tévedtünk.

Tóth Csaba

happyend01Erőtlen. Sajnos jobb szó nem jut eszembe a Happy End láttán, pedig soha nem gondoltam volna, hogy ezt a szót pont egy Haneke film kapcsán fogom majd leírni. Persze a rendező filmográfiája eddig sem volt makulátlan, és akadt már nagyobb tévedése (a Furcsa játék teljesen szükségtelen önremake-je), de az erőtlenség még sosem volt jellemző rá. Előző mozija, a Szerelem a pályája csúcsát jelentette, és az a film részben a haláltól való félelemről szólt. A Happy End ilyen szempontból nem is lehetne különbözőbb a Szerelemtől, hiszen sok szereplője számára a halált inkább megváltásnak éreznénk, és akadnak köztük olyanok, akik tényleg vágynak rá.
A Happy End valójában egy családregény, de nem a megszokott fajtából. Valódi főszereplője nincs, hacsak a kis Eve Laurent-t nem tekintjük annak, lévén, leginkább a kislány szemszögéből ismerhetjük meg a Calais-ban élő, jómódú Laurent famíliát. A család a nagyapa (Jean-Louis Trintignant a Szerelem után ismét visszatért Hanekéhez) által alapított építkezési vállalatból tartja el magát igen gazdagon, ám vagyonuk ellenére az igencsak ironikus című Happy Endben boldog arcokat nem nagyon láthatunk. A céget már az alapító lánya, Anne (Isabelle Huppert) vezeti, és egy csúnya munkaügyi balesetet kellene elkennie, amit a fia, Pierre (Franz Rogowski) gondatlansága okozott. Ott van még Anne testvére, Thomas (Mathieu Kassovitz), aki magához veszi első házasságából született lányát, miután a volt felesége kómába esett. Thomas ugyan újranősült, de az új párja mellett sem bír magával. Haneke happyend02gyerekszemmel láttatja egy egymástól elhidegült, és egymást talán sosem szerető család totális nihiljét. Jó szokásához híven a rendező csak távolról szemlélődik, nem késztet azonosulásra, inkább csak tanulmányozza szereplőit. Nincs zene, ami aláhúzná az amúgy is csak alig-alig létező érzelmeket, és a legemocionálisabb pillanat talán az, amikor a nagypapa elmeséli az unokájának, hogyan fojtotta meg egy párnával a feleségét, sajátosan kezelve ezzel az eutanázia fogalmát.
A Happy End bizonyos szempontból egy best of Haneke, szinte az összes korábbi munkája megidéződik egy karakter vagy egy jelenet erejéig, valahogy most mégis elmarad a szívütés, amit általában a filmjeinél érezni szoktunk. A rendező már 74 éves, így nem csoda, hogy a technológiafüggőségünkre és a mindenhová betolakodó kamerákra való rácsodálkozása már eléggé lejárt lemez. A gazdag, nagyvárosi család kiüresedett életét pedig ennél erőteljesebben is megmutatta már, és sajnos a hosszasan mutatott chatelések is ártanak a feszültségnek. A kislányt alakító Fantine Harduin bátor játéka és üdítő karaktere, valamint az egészen zseniális zárójelenet azonban tesz arról, hogy a hibái ellenére ne intézhessük el egy kézlegyintéssel a Happy Endet.

voxmeter070

107 perc, francia-német-osztrák

Reviewed by Echte on 11 October 2017

Szólj hozzá!