Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 12    

A password will be emailed to you.

gyujtogatok01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Gyújtogatók

2018.11.08. (Beoning) A futárként dolgozó Dzsongszu véletlenül belebotlik gyerekkori szomszédjába, a bájos Hemibe. A lány megkéri Dzsongszut, hogy vigyázzon a macskájára, amíg ő távol van. Az utazásból már nem egyedül tér vissza, hanem újdonsült barátjával, a dúsgazdag és titokzatos Bennel, aki egy varázslatos naplemente során felfedi szokatlan hobbiját Dzsongszu előtt… A filmet Dél-Korea a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra nominálja. Lee Chang-dong legújabb drámája a koreai Y generáció kilátástalanságával foglalkozik, amit egy különös szerelmi háromszög történetén keresztül mutat be. A film az idei cannes-i fesztiválon debütált, ahol a filmkritikusok által odaítélt Fipresci-díjjal jutalmazták, továbbá minden idők legjobb kritikai fogadtatását kapta a fesztivál elmúlt 70 éves történetében. A határon áthallatszó észak-koreai propaganda, a vidéki Korea pusztulásra ítélt melegházai, Miles Davis trombitajátéka vagy a nyüzsgő Szöul újhullámos kávézói mind-mind eszközei annak, hogy elfedjék a háttérben lappangó rejtélyt. Az adaptált Murakami-novella a kiváló színészek – a Walking Deadből már ismert Steven Yeun, vagy az elsőfilmes színésznő, Jong-seo Jeon – játékának és a Kyung-pyo Hong (The Wailing – Kokszongi sirató) által megteremtett gyönyörű képi világnak köszönhetően elevenedik meg a maga teljességében. A korábban íróként is tevékenykedő dél-koreai rendezőlegenda ismét egy felejthetetlen mesterművet alkotott.

KRITIKA

Formabontó, misztikus szerelmi thriller Dél-Koreából, amely egyszerre szól egy titokzatos eltűnésről, a férfi egóról és a valóság különböző érzékeléséről.

Hungler Tímea

gyujtogatok01Az írónak készülő, de futárként dolgozó Csongszu (Ju Ain) egy szöuli utcán véletlenül belebotlik Hemibe (Jeon Jong-seo), akivel egy középiskolába jártak, és egy faluban nőttek fel, közel az észak-koreai határhoz. A fiú nem emlékszik a bájos és cserfes lányra, akinek állítólag valamikor megsebezte a lelkét azzal, hogy közölte vele, csúnyának találja. Hogy ez igaz-e, vagy a lány kitalálta, ugyanúgy bizonytalan, mint ahogy az sem derül ki egyértelműen, hogy a macska, akit Hemi, mialatt elutazik Afrikába, Csongszura bíz, valóban létezik-e.
Ezek a többféleképpen magyarázható, hol igaznak, hol szándékos hazugságnak, hol félreértésnek, hol félremagyarázásnak tűnő események szervezik Lee Chang-dong szuggesztív moziját. Sem a szereplők, sem a néző nem lehet benne százszázalékig biztos, hogy amit lát, valóban azzal a jelentéssel bír-e, mint amit elsőre az eseményhez rendelt, nem íródik-e újra egy korábbi jelentés egy következő jelenet fényében. Nyomokat kapunk és hiányos információkat, amiket Csongszuval együtt próbálunk megfejteni és kiegészíteni, hogy értelmet nyerjen a történet, amely szintén újraíródik a film előre haladtával.
Miután Hemi hazatér Afrikából, már a reptéren bemutatja Csongszunak új barátját, Bent (Steven Yeun), akit az utazás során ismert meg. Ettől a gyujtogatok02ponttól kezdve – ha ebben nincs is sok öröm Csongszu számára – a trió nem tud elszakadni egymástól, és folyamatosan együtt lóg – hol a hihetetlenül gazdag és Porschével járó Ben életstílusához, hol Csongszu szegényes, falusi környezetéhez igazodva. Amikor Hemi váratlanul eltűnik, mintha a föld nyelte volna el, és Csongszu nem tudja, mi lett vele, a történet újabb fordulatot vesz.
Illetve az is lehet, hogy nincs megoldásra váró rejtély. Lehet, hogy Csongszu vetíti ki mindenre a saját értelmezését, és igazítja aztán a vágyaihoz a valóságot, vagyis keresi meg azokat a nyomokat, amelyek alátámasztják az elképzeléseit. És az is lehet, hogy Csongszut már nem is annyira a szerelem hajtja, mint inkább a Ben iránti megszállottság. A két férfi között áthidalhatatlanok a társadalmi különbségek, ami az írópalántában egyre több dühöt és frusztrációt vált ki. Ezek az eltérések ráadásul azt is meghatározzák, hogyan látják a világot, hogyan viszonyulnak a többi emberhez, és mit éreznek Hemi eltűnésével kapcsolatban.
Lee Chang-dong a Gyújtogatókkal igazi mesterművet rendezett, amit a három főszereplő hiteles játéka és a feloldás teljes hiánya csak még emlékezetesebbé tesz.

voxmeter095

148 perc, dél-koreai

Gyújtogatók, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 07 November 2018

Szólj hozzá!