Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 2    

A password will be emailed to you.

murderontheorientexpress01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

Gyilkosság az Orient expresszen

2017.11.09. (Murder on the Orient Express) Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.

KRITIKA

Ettől féltünk: Kenneth Branagh adaptációja csak egy drága film a vonatozó bajuszról.

Kovács Gellért

murderontheorientexpress01A direktor, aki komoly királydrámaként közelített egy Marvel-filmhez (Thor), most egy komoly krimiklasszikusból igyekezett Disney-érzelemvilágú kvázi szuperhősmozit csinálni.
Megy a gőzős, megy a gőzős Isztambulból, rajta számos feszült világsztár – akik nemsokára kevesebben lesznek. De még jó, hogy ott van Hercule Poirot! Ám ezen a szerelvényen ez sajna leginkább Hercule Poirot-nak hasznos, mert Branagh bizony csak magával foglalkozik, pontosabban azzal, hogy kétségtelenül féktelen alakítása a lehető legerősebben érvényesülhessen. Kit érdekel Johnny Depp, Judi Dench, Willam Dafoe, s még valahány név az utaslistán, sőt, kit érdekel maga az expressz, amikor ott kanyarodik a bajusz, ott ékeskedik az akcentus? Branagh mutat pár extrább kameraállást, de hiába filmez a plafonról, vagy a vonatablakon kívülről, ha a csapatjátékot az állomáson felejtette. A karaktereken valamennyit változtatott ugyan (de minek?), ám azzal együtt, hogy különösebb probléma nélkül eltelik a játékidő, jóval művibb, nyálasabb lett a történet, mint amilyennek eddig ismertük. De arra azért jutott még energiája, hogy Michael Green forgatókönyvével a befejezést tekintve is előretolja Poirot egóját, akinek akkor már csak annyi lett volna a dolga, hogy közölje az érintettekkel, mi az ügy megoldása.
Ha Sidney Lumet 1974-ben nem készített volna egy egészen zseniális moziváltozatot, ez a feldolgozás akkor sem lenne kevésbé középszerű. Vagy méltóbb Agatha Christie talán legmegrendítőbb regényéhez.

voxmeter055

A Gyilkosság az Orient expresszen a Magyar Filmadatbázisban!

114 perc, máltai-amerikai

Gyilkosság az Orient expresszen, 3.8 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 08 November 2017

Szólj hozzá!