Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 2    

A password will be emailed to you.

childsplay01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gyerekjáték

2019.06.20. (Child’s Play) Minden idők legveszélyesebb gyermekjátéka visszatér. Karen (Aubrey Plaza), az egyedülálló anya megajándékozza kisfiát, Andyt (Gabriel Bateman) egy high-tech Buddi játékbabával. Amivel azonban egyikük sincs tisztában, hogy az öntudatra ébredő szülinapi ajándékot átjárja az elemi gonoszság…

KRITIKA

Fogj egy tanulékony terminátort, adj hozzá egy kis Stewie Griffint, keverd össze egy adag slasher műfajjal, és kész is a vacsora.

Oblath Ádám

childsplay01Alapesetben nálam nem számít szitokszónak a remake. Sőt, a kritikusok többségénél sem az újrázások gondolata vált ki masszív ellenérzést, hanem az ötlettelen, felesleges feldolgozásoké. A Gyerekjáték számomra valahol a kettő között volt, mert az eredeti ’88-as film mai szemmel már igen poros, akár a technikai megvalósítást, akár a történetvezetést nézzük. Másfelől az előzetesek sem sugalltak többet egy buta, lélektelen és véres másfél óránál. A végeredmény azonban meglepő. Nemcsak leporolták, de a szó legszorosabb értelmében modernizálták a cselekményt. Először is húztak egy merészet, és lazán kukázták a főszereplőt. Itt már nincs a sorozatgyilkos Charles Lee Ray, nincs vuduvarázslat, és egyetlen játékbabát sem száll meg senkinek a szelleme.
A legújabb, teljesen önálló és az egész okosotthont egy paranccsal iránytani tudó Pajti babákat egy ázsiai gyárban rakják össze. Az egyik alkalmazott, a műszakvezetőjével való összetűzés után hirtelen felindulásában kikapcsolja a keze ügyében lévő babának az összes biztonsági funkcióját. Ez a baba kerül Andy Barclay-hez, aki rájön, hogy ez egy különleges darab. Ő lesz a legjobb pajtija, és elkezdi tanítgatni mindenfélére. Egy idő után azonban a játék nem tud különbséget tenni szórakozás és tényleges erőszak között, ráadásul egyre levakarhatatlanabb lesz.
childsplay02Az új Gyerekjáték-filmből kihagyták az eddigi összes film alkotóját, Don Mancinit, valamint Chucky eddigi örökös hangadóját, Brad Dourifet is. Volt is diszkrét sértődés a részükről, de tény, hogy a két éve bemutatott hetedik epizód, a Chucky kultusza már csak egy silányabb minőséget célzott meg, a mozikban nem is játszották.
Az új filmet nem lehet olyan egyszerűen bekategorizálni. Az első fél óra összecsapott, a karakterek alapjait rendkívül elnagyoltan fektetik le, mintha hiányozna fél óra. Olyan sztereotip figurák rajzolódnak ki, mint a magányos srác, a kissé nemtörődöm, de szerető anyuka, annak szemét pasija, vagy a szomszéd zsaru. Ennek a sietségnek pedig egyetlen oka van: hogy minél hamarabb eljussunk a baba öntudatra ébredéséig. Onnantól viszont teljesen új lendületet kap az alkotás. Egy furcsa, fekete humorral megpakolt horrorparódia rajzolódik ki beteg poénokkal és jól megalapozott robotikus fejlődéssel.
A Gyerekjáték-sorozatot tehát rendkívül jó érzékkel újították meg, amely minden hibájával együtt egy kellemes csalódás. Aki szerint pedig nincs Gyerekjáték a mágia segítségét igénybe vevő sorozatgyilkos nélkül, annak jó hír, hogy az eredeti sztori folytatását egy sorozat formájában tervezik.

voxmeter075

90 perc, amerikai-kanadai-francia

Reviewed by Echte on 19 June 2019

Szólj hozzá!