Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 10    

A password will be emailed to you.

guerilla01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Guerilla

2019.03.07. (Guerilla) 1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tízen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek. A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elérő Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla hiteles korrajz: a film készítőinek célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával mutassák meg az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén.

KRITIKA

Az első nagyjátékfilmes Kárpáti György Mór bátran nyúlt az 1848-49-es szabadságharc témájához, és a merészsége kifizetődött.

Hungler Tímea

guerilla01Emberközeli hősök, komoly dilemmák, hétköznapi örömök és tragédiák – távirati stílusban ez a Guerilla, az elsőfilmes Kárpáti György Mór túlélőfilmje, amely egy erdőben bujkáló magyar gerillacsapatot mutat be az 1849-es szabadságharc végnapjaiban, pontosabban a világosi fegyverletétel és a véres megtorlások közötti időszakban.
Főhősünk, a húszas éveiben járó Magura Barnabás (Váradi Gergely) azzal a szándékkal indul útnak, hogy öccsét, Antalt (Vilmányi Benett) megtalálja, és épségben hazavigye Miskolcra. Antal sebesült katonákkal teli, megroppant százada egy erdőben táborozik, és fogalma sincs arról, hogy a szabadságharc elbukott – a magyar honvédek a környéken portyázó császári seregek, osztrák és kozák katonák elől bujkálnak, és próbálnak mindenáron túlélni, miközben abban reménykednek, hogy hamarosan csatlakozhatnak egy másik magyar alakulathoz.
Magura Barnabás jellemfejlődéséhez ez a gerillatábor szolgál háttérként – az egykori joghallgató a táborban töltött napok hatására változik meg, és válik passzív, sodródó, szemlélődő figurából cselekvő és tudatos katonává. Ehhez persze olyan dolgokat kell megtapasztalnia, amelyeket a spoilerezés veszélye nélkül nem árulhatunk el – legyen elég annyi, hogy a tét: élet és halál.
guerilla02Kárpáti filmje kifejezetten modern hatást kelt, nem érezzük azt az eseményeket látva, hogy egy poros történelemkönyvet csaptunk fel, és egy idealizált, hamis nemzeti pátosszal átitatott világot látunk. A rendező mindezt egyrészt azzal éri el, hogy XXI. századi arcok néznek vissza ránk a vászonról (a gerillák akár egy romkocsma törzsközönsége is lehetnének); másrészt pedig főszereplő dilemmáinak bemutatásával. Ezek nagyon is ismerősek és maiak, ha nem éppen örök érvényűnek. A szerelmi háromszöget – Barnabás, Luca, a tábor felcsernője (Mészáros Blanka) és Antal között – magyaráznunk sem kell, izgalmasabb vállalás ennél az egyén és a politika viszonyának ábrázolása. Barnabás olyan hős benyomását kelti, aki tartja a három lépés távolságot a politikától és a nagy eszméktől; alkalmazkodik a körülményekhez, megköti a maga kompromisszumait, és lehetőleg próbál mindent megúszni. Az események azonban épp arról győzik meg őt (és vele együtt a nézőt), hogy vannak olyan történelmi helyzetek, amikor ez nem lehetséges: felelősséget kell vállalni a tetteinkért és cselekednünk kell. Az, hogy ki a hős és ki az áldozat, mindig kontextus függvénye, a pillanatnyi jó vagy rossz döntések emberi sorsokat pecsételhetnek meg, a mindenkori túléléshez pedig nagy adag szerencse is kell.
A gerillatábor patriótáinak sorsát épp azért tudjuk átérezni, mert a mozi ezekkel a tanulságokkal zárul.

voxmeter070

85 perc, magyar

Reviewed by Echte on 06 March 2019

Szólj hozzá!