Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 1    

A password will be emailed to you.

godzilla01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

Godzilla II: A szörnyek királya

2019.05.30. (Godzilla: King of the Monsters)  Föld beteg, és az emberiség a betegség. De van egy gyógyszer, amely minden kórt elpusztít, és sok ezer éve itt él a világon láthatatlanul: a titánok törzse. Ezek az ősi szörnyek kegyetlenek, legyőzhetetlenek, hatalmasak és csodálatosak – ha egyszer elszabadulnak, mindent elpusztítanak, ami otthonuk ártalmára lehet. És most jönnek. Úgy érzik, az emberiség veszélyes: hát előbújnak földalatti fészkeikből, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak velünk. Az ember önmagában gyenge. E mindent eldöntő, esélytelen csata során ahhoz kell segítségért fordulnia, akitől eddig rettegett: Godzillához.

KRITIKA

Miért ül be az ember egy Godzilla-filmre?

Villányi Dániel

godzilla01Hogy végignézhesse azt, ahogyan egy óriási szörny tör-zúz egy városban. Miért ül be az ember egy Godzilla-folytatásra? Hogy végignézhesse, ahogyan egy óriási szörny összecsap más óriási szörnyekkel, és közben törnek-zúznak a városokban. Ezt a célt pedig többé-kevésbé élvezetesen teljesíti is a Godzilla II – A szörnyek királya, sőt, ezt a célját teljesíti a legjobban – mert van neki még pár, amikre viszont nem biztos, hogy olyan nagy szükség volt.
Öt évvel ezelőtt a Godzilla első része amilyen laposra sikeredett, olyan szépen teljesített a pénztáraknál, azóta pedig a Warner szörnyuniverzuma egy egyszerűségében is ígéretes Kong – Koponya-szigettel is bővült, így törvényszerűen folytatódott a további építkezés. Sőt, mintha rögvest ki is hagytak volna néhány fázist, és egyből a szörnyuniverzum Végjátékát hozták volna össze ebben a filmben. A nagyobb, több, drágább elve érthető egy folytatás, pláne egy Godzilla-folytatás esetében (lásd a korábbiakat), de itt egyből egy egész hadseregnyi új óriáslényt mozgósítottak a japán mozi szörnyraktárából, és Mothra, Rodan, főként pedig Ghidora olyan szinten lezúzza az egész bolygót a film végére, és olyannyira lejátssza az egymás, meg úgy általában az emberiség elleni meccseket, hogy nehéz elképzelni, hova lehet innen továbblépni. Pedig meg fog történni, hiszen már jövőre érkezik a Godzilla vs. Kong, amit lényegében egyben kezeltek ezzel a filmmel: jó néhány szereplő közös, már le is forgott, és a sztoriját az a Michael Dougherty írta, aki ezt a filmet rendezőként és godzilla02forgatókönyvíróként is levezényelte.
De milyen munkát végzett ebben a filmben Dougherty? Rendezőként lényegesen jobbat, mint íróként. A látvány abszolút rendben van, sőt, időnként szájtátós, a szörnyeket valóban sikerült emlékezetesre, egyedire megformálni, és érezhető a törekvés arra is, hogy mindegyikük kapjon egy kis saját sztorit, sőt, valamifajta személyiséget, ettől pedig az összecsapásaik is sokkal izgalmasabbak lesznek. Az akciókoreográfiák kielégítőek, még ha néha önismétlőek is, és a jelenetek feszültségével is sikerül szépen játszani. Kivéve akkor, amikor mondjuk párhuzamosan van vágva egy nagy szörnybunyó egy családi újraegyesülés eseményeivel, és látványosan kiütközik a kettő közötti különbség: nevezetesen, hogy utóbbi senkit nem érdekel igazán. Bizony, ebben a filmben a szörnyeknek gyakran érdekesebb, komplexebb, de legalábbis hihetőbb a személyisége-motivációja, mint néhány emberszereplőnek, és abszolút felesleges volt az ilyen típusú filmekben megszokott alibitörténetet (ami ugyebár csak ahhoz kell, hogy végignézhessük, amint óriási szörnyek törnek-zúznak) egy családi dráma fordulataival is feldúsítani. Főleg, ha az utóbbi terén nincs semmi mélység és eredeti ötlet, ráadásul csak olyan csavarokra futja, amik láttán inkább a fejét fogja az ember. Ezzel szemben a környezetvédelmi gondolat beemelése a történetbe, minden felületessége ellenére piros pontot érdemel, a többinél pedig az fogja eldönteni a film élvezeti fokát, hogy mi melyik oldalt képviseljük abban a dilemmában, amit a film egyik szereplője is megfogalmaz kétségbeesett sóhajában: „Na jó, én eddig hittem el!”

voxmeter060

131 perc, amerikai-japán

Godzilla II: A szörnyek királya, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 29 May 2019

Szólj hozzá!