Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 7    

A password will be emailed to you.

genezis01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Genezis

2018.04.12. A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, útjaik sosem kereszteznék egymást, ám sorsuk mégis összefonódik ennek a tragikus bűnténynek az árnyékában. A Genezis szereplői az egyetemes emberi értékek – az életbe vetett hit, a szolidaritás, a felelősség – mentén döntenek a sorsukról, így lehetőséget kapnak az újrakezdésre, egy új életre.

KRITIKA

Öntörvényű, a Boldog új élethez hasonlóan számos pontján továbbra is autobiográfiai ihletettségű alkotás Bogdán Árpádé: bár a Genezis kiindulópontja a magyarországi romagyilkosságok, a rendezőt inkább a problémás sorsú karakterek izgatják, akiknek extrém helyzetben morális dilemmával járó döntést kell hozniuk.

Csákvári Géza

genezis01Bogdán Árpád autodidakta filmkészítő. Nem a klasszikus iskolákban tanulta a képírást, az önkifejezés egyéb területeit kibővítve érkezett a mozik világába. Első egész estés műve, a Boldog új élet (2007) egyfajta autobiográfiai manifesztáció volt: a saját gyerekkorából merített, nem történetet, hanem lelkiállapotokat, életstációkat mutatott be kellő líraisággal kódolva. A mű nem volt könnyen befogadható, sokan – joggal – nehezen érthető és befogadható fesztiválfilmnek tartották, miközben egyedi és vizuálisan innovatív műről volt szó. Ebből nagyon sok igaz a Genezisre is, Bogdán most sem, sőt, talán sohasem fog eltávolodni a saját életétől, miközben már szemmel láthatóan történetet akar mesélni. Persze csakis a maga módján.
Így most se gondoljunk klasszikus, felemelő fejlődéstörténetekre! Sokkal inkább három önálló karaktertanulmányt látunk, amelyeket egy laza morális rendszer szabályoz. A legerősebb az első, Ricsié (Csordás Milán nagy felfedezés), a tizenéves roma kisfiúé, aki túléli a családja kiirtását – a mű a 2008-2009-es romagyilkosságok idején játszódik. Érdekes perspektíva egy olyan figura szempontjából megmutatni az eseményeket, aki fel sem fogja a helyzet súlyosságát, de lassan megtanulja, hogy mit is jelent a gyűlölt kisebbség tagjának lenni. A második történet Virágra (Illési Anna Enikő), a halláskárosult fiatal íjászlányra genezis02fókuszál, aki a gyilkosságokat elkövető egyik férfival kerül közeli kapcsolatba, amely végzetes tettre ösztönzi végül. A harmadik sztori pedig Hannáé (Cseh Annamária), a gyermekét gyászoló ügyvédnőé, akit „felkérnek”, hogy vállalja a védelmét a második történetből ismert férfinak, aki tagadja, hogy ő maga gyilkolt volna. A három történetben közös, hogy az életút épp egyik legdrámaibb szituációját kell a karaktereknek átélniük, amelynek a hátterében meghúzódó katalizátorok csak azok a bizonyos gyilkosságok.
Ha a Genezist hagyományos mozifilmként akarjuk értelmezni, sokszor logikai falakba fogunk ütközni. Nem mindig fogjuk érteni, hogy a figurák mit miért tesznek, mert az író-rendező nem mindig gondol a nézőkre, azaz mégis, csak feltételezi rólunk, hogy az alkotásával együtt élünk. Mivel azonban az számos pontján elidegenítő hatású, az elvárhatónál talán egy picivel több energiába kerülne ez az utazás, ez pedig életveszélyes üzemmód egy játékfilm esetében. Magyarul sokkal könnyebb a nyilvánvaló hibákba belekötni, általánosabb – igaz, így nem túl koherens – konzekvenciákat levonni. Például politikai motivációjú műnek nézni a Genezist, miközben „csupán” az emberi lét szenvedéseinek stációit egyikszik felvázolni.

voxmeter055

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

120 perc, magyar

Genezis, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 11 April 2018

Szólj hozzá!