Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 3    

A password will be emailed to you.

foxtrot01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Foxtrott

2018.02.15. (Foxtrot) Mikhael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonatan szolgálat közben életét vesztette. Mikhael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatóval enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Hirtelen azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét…

KRITIKA

Samuel Meoz újabb filmje kemény és őszinte dolgozat a háború értelmetlenségéről és az emberi lét törékeny voltáról. Lírai dráma mesteri színvonalon.

Csákvári Géza

foxtrot01Samuel Maoz 2009-es, Libanon című filmjével megnyerte a Velencei Filmfesztivált, akkor a saját, személyes élettapasztalatait kódolta bele egy háborús történetbe. Ő maga is egy tank belsejében töltötte a libanoni háborút, és a klausztrofób élményt sikerült a mozivászonra átültetnie. A kamaramű egy kukucskálón keresztül mutatta csak meg a háború pusztítását, de sokkal inkább azért emlékezünk rá, mert szürreális jelenetekkel és dialógusokkal megmutatta, hogy mennyire abszurd embereket ölni megfoghatatlan eszmék és érdekek nyomán. Maoz második nagyjátékfilmje, a Foxtrott is saját élményen alapul: a rendező lánya mindig elaludt, így taxival járt iskolába. Egyik reggel azonban a férfi szigorú volt, és arra kényszerítette a gyermekét, hogy busszal menjen, mint minden normális ember, ha pedig elkésik, akkor vállalja a felelősséget. A lakásuktól az 5-ös busz ment az iskola felé, és Maoz egyszer csak hallotta, hogy egy öngyilkos robbantó követett el merényletet a járaton. Próbálta hívni a lányát, de órákon keresztül nem működött a mobilja – az ez idő alatt megélt lelkiállapot a Foxtrott alapja.
A filmben is egy családot látunk, ahová érkezik egy katonai különítmény, hogy közölje: a család egyetlen fiúgyermeke elesett. Innentől nem tárgyalom tovább a cselekményt, maradjunk annyiban, hogy számos lélekroppantó fordulatot kapunk majd a filmben, mind az apa és a fiú cselekményszálján. Kegyetlen szituációkat látunk meg- és túlélni, amelyek nyomán bőven lesz okunk a az élet értelme, a sorsszerűség és a tragikumba forduló irónia kapcsán gyötörni a lelkiismeretünket. Dramaturgiai szempontból tűpontosan írta meg Samuel Maoz (a rendezésen túl egy személyben jegyzi a forgatókönyvet is) a Foxtrottot: még akkor is tudunk azonosulni az ábrázolt kőkemény élethelyzetekkel, ha ránk nem vetül a háború veszélyeinek árnyéka. A veszteség, az elmúlás drámája a Foxtrott, egy olyan lelkiállapot megélésén keresztül, amikor úgy érezzük, indirekt vagyunk felelősek foxtrot02egy ember haláláért. Nincsenek olyan szavak, amelyekkel le tudnám írni Lior Askhenazi, a fia elvesztése miatt sokkot kapó apa karakterét bemutató alakítását. A gyászt és az azzal járó fájdalmat minden ember előbb vagy utóbb megéli, de beszélni nagyon kevesen tudunk erről. Pláne eljátszani.
A Foxtrott mindazonáltal még legalább két szinten zajlik: kapunk egy hasonló mikrokozmoszt, mint amilyen a Libanon volt – ez Michael fiának mindennapjai egy útzárnál, az Isten háta mögött, a semmi közepén. Ez a szegmens hasonló ontológiai kérdéseket feszeget, mint az apa cselekményszála, mindemellett többször megkérdőjelezi a háború értelmét. Persze a kérdés költői. Miképpen a szereplők, úgy mi, nézők sem tudjuk meg, mi szükség a préri közepén egy útzárra, meg amúgy a hadiállapotra. Ami még közös a két szegmensben, hogy Maoz a sorok között egyértelműen kritizálja a rendszert. A katonákkal folytatott párbeszédek a bürokrácia embertelenségét, az egyén esélytelen harcát a hatalommal szemben egyértelműen kihangsúlyozzák. Arra törekszünk, hogy változtassunk, miközben azt sem tudjuk, hogy milyen törékeny is az emberi élet. A Foxtrott azonban jó lecke mindenkinek.

voxmeter085

108 perc, izraeli-német-svájci-francia

Foxtrott, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 14 February 2018

Szólj hozzá!